Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И британският парламент блокира TikTok

Главният изпълнителен директор на TikTok Джоу Шоу Зи свидетелства пред комисия на Камарата на представителите на САЩ: Изслушване на TikTok - Как Конгресът може да защити поверителността на американските данни и да защити децата от онлайн вреди, Вашингтон, САЩ, 23 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент ще блокира "ТикТок" (TikTok) на всички устройства в мрежата си, след като подобна забрана беше въведена за правителствените устройства, предаде Ройтерс.

Така британският парламент стана поредната западна институция, забранила китайското приложение от съображения за сигурност.

"След решението на правителството да забрани "ТикТок" на правителствени устройства комисиите на Камарата на общините и Камарата на лордовете решиха, че "ТикТок" че бъде блокиран на всички парламентарни устройства, както и в по-широката мрежа на парламента", съобщи говорител на парламента в Лондон.

Той отбеляза, че: "Киберсигурността е основен приоритет за парламента".

Миналата седмица министърът по въпросите на кабинета Оливър Даудън направи изявление пред парламента относно забраната на TikTok на служебните мобилни телефони на длъжностните лица. Китайското посолство в Лондон определи това решение като политически мотивирано.

Решение за спиране на използването на TikTok на служебни устройства "от съображения за сигурност" беше взето и от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС, както в други държави, сред които Канада, Белгия, Чехия:

Британската забрана беше обявена в момент, когато главният изпълнителен директор на "ТикТок" отговаряше на въпросите на американски законодатели, мнозина от които са убедени, че приложението трябва да бъде забранено, тъй като представлява потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ.

TikTok е приложение за създаване и гледане на кратки видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance. То беше пуснато на пазара през 2018 г. Според главния изпълнителен директор на TikTok Джоу Шоу Зи в САЩ има повече от 100 милиона потребители на социалната мрежа. 

"ТикТок" е обект на засилващо се внимание заради опасения, че данните на потребителите на приложението биха могли да попаднат в ръцете на китайското правителство, посочва Ройтерс.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна