Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг предупреди, че войната в Украйна ще бъде дълга

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин няма непосредствени планове за мир в Украйна и затова Западът трябва да се подготви да предоставя помощ на Киев още дълго време, предупреди генералният секретар на НАТО в интервю за “Гардиън“.

Йенс Столтенберг заяви, че ще поиска на следващата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс съюзниците да отделят минимум 2 % от БВП за отбрана.

Ожесточените боеве, които в момента са съсредоточени около Бахмут в Източна Украйна, показват, че Русия е готова "просто да хвърли още хиляди и хиляди войници, да даде много жертви срещу минимални ползи", заяви ръководителят на НАТО.

Според него Русия "протяга ръка към авторитарни режими като Иран или Северна Корея и други, за да се опита да се сдобие с повече оръжия".

Също толкова важно, каза ръководителят на НАТО, ще бъде да се разубеди Китай да доставя оръжие на Русия, която изпитва недостиг на ключови боеприпаси. Китай, чийто лидер Си Дзинпин посети Москва по-рано през седмицата, е бил уведомен от членовете на НАТО, че ще има "последици", ако предостави смъртоносна оръжия на Москва. (БГНЕС)
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени