Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

СБЖ организира дискусия на тема "Европейският законодателен акт за свободата на медиите"

Снимка: Ани Петрова, БНР

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира дискусия на тема "Европейският законодателен акт за свободата на медиите".

В работата на форума ще участват служебният министър на правосъдието Крум Зарков, представители на Министерството на културата, журналисти, юристи, експерти.

Приемането на новия законодателен акт от Европейския парламент предстои през тази година.

Законодателният акт съдържа допълнителни изисквания за политическа и икономическа независимост на медиите, защита на журналистите от институционален, политически и корпоративен натиск, за независимо управление и финансиране на обществените медии, прозрачност на капитала и прозрачна процедура за медийни изследвания. Законодателният акт предвижда и създаването на независим европейски регулаторен орган.

Председателят на Управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова коментира за Българското национално радио (БНР), че темата за свободата на медиите е актуална за цяла Европа и конкретно за България.

" Изхождаме от нашата действителност, от това, че има медии, които са наистина сериозно зависими, поръчкови, и бихме искали да помогнем на колегите журналисти и чрез този важен законодателен европейски документ да могат свободно да изпълняват своя професионален дълг.

Ние нищо повече от това не искаме, освен да се даде възможност на колегите журналисти свободно да изпълняват задължението да бъдат в услуга на обществото.

Повтарям многократно, че закон първи в журналистиката е истината, истината и само истина."

Тя припомни, че още преди няколко години СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законови промени за защита правата на журналистите и свободата на медиите.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.