Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на крал Чарлз Трети във Франция е отложено заради протестите

Британският крал Чарлз III
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Планираното за неделя посещение във Франция на крал Чарлз Трети бе отложено заради продължаващите протести заради пенсионната реформа. Това съобщи президентът Еманюел Макрон на пресконференция на европейската среща в Брюксел.

Отлагането на гостуването на Чарлз III във Франция за "по-спокойно време" е  проява на "здрав разум и приятелство" по думите на френския президент Макрон, който се спря необичайно много на вътрешните проблеми на Франция наред с тези за войната в Украйна и за банковата криза.

"Това решение беше взето от френското и британското правителство след телефонен разговор между президента и краля тази сутрин", се казва в изявлението на Елисейския дворец. В него се добавя, че възможно най-скоро ще бъде създадена организация за осъществяване на държавното посещение.

Решението бе взето със съгласието на всички страни, след като президентът на Франция (Еманюел Макрон) помоли британското правителство за отлагане на посещението, заяви говорител на британското правителство.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че крал Чарлз и кралицата консорт Камила "очакват с нетърпение възможността да посетят Франция, веднага щом бъдат намерени дати".

За пореден път Макрон защити пенсионната реформа, която върви по "демократичен" и "конституционен път" и увери, че френският парламент продължава да действа и да приема закони. Президентът осъди  насилието по време на протестите, при които пострадаха стотици полицаи и бе подпалено кметството на Бордо.

С по-мек тон от интервюто си в сряда той прикани отново синдикатите към диалог, след като Конституционният съд се произнесе за реформата.

Отлагането на визитата на британския крал, който трябваше да бъде в Париж в разгара на протестите и стачките в транспорта и чистотата, е смятано за първото голямо дипломатическо поражение за Макрон от бунта срещу пенсионната реформа, докато лявата опозиция го приема като победа. "Срещата на кралете във Версай е провалена от народната цензура", написа в Туитър крайнолевият лидер Меланшон.

Заради недоволството във Франция днес има забавяне на железопътния трафик, опашки от камиони, блокиращи достъпа до търговското пристанище на Марсилия, и осеяни с отломки улици в Париж . Над 450 участници в масовите протести вчера бяха арестувани в столицата и на други места в страната


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна