Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС настояват, че банките са устойчиви на фона на пазарните сътресения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери заявиха на срещата на върха в Брюксел, че банковата система в региона е устойчива, защото има силен капитал и ликвидност. Тяхната увереност е факт на фона на днешен рязък спад на банковите акции на европейските фондови борси, съобщава "Файненшъл таймс".

"Банковият съюз значително засили устойчивостта на банковата система на ЕС. Нашият банков сектор е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции", се казва в съвместно изявлението.

Държавните и правителствените ръководители на съюза бяха информирани за сътресенията на финансовите пазари от управителя Европейската централна банка - Кристин Лагард и от председателя на еврогрупата Паскал Донахю.

След срещата те казаха, че проектът за банков съюз, който има за цел да хармонизира европейските правила, е "укрепил значително" банките в региона.

Попитан дали германската Deutsche Bank може да бъде следващата Credit Suisse, германският канцлер Олаф Шолц отговори:

"Deutsche Bank фундаментално модернизира и реорганизира бизнеса си и е много печеливша банка. Няма причина да се тревожим за това".

Междувременно акциите на Deutsche Bank поевтиняват през петъчната търговия с цели 14%, а общият европейски банков индекс (Euro Stoxx Banks Index) се понижава с 4,5%.

Резкият спад на акциите на водещата германска банка беше в резултат на снощния скок на суаповете за кредитно неизпълнение (credit default swaps или CDS), които застраховат притежателите на облигации срещу неизпълнение, до 173 пункта, тъй като продължават опасенията относно стабилността на европейските и американските банки.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна