Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят дигитална страница на всяко българско село

Повече хора бягат от града на село отколкото от обратното, казва Ивайло Вътовски - основател на специална платформа

Животът на село все повече привлича младите градски хора. По данни на платформата „Живот на село“ над 100 хиляди души са загърбили градския живот в последните няколко години.

Ето какво сподели Ивайло Вътовски – основател на платформата:

„Това което виждаме и в данните на Националния статистически институт, притокът на хора към селата надвишава този от селата към града, реално тази тенденция се засили в последните няколко години“, посочи той.

По думите му, целта на платформата да помага на градски хора, които искат да се преселят на село, просто за да балансират градския живот със селския. 

Той изтъкна, че всъщност градският човек знае малко за селата, за качеството на живот там и оттук се получават разминавания – някои си купуват имот и след това отново се връщат в града, защото не им понася тишината и спокойствието.
„Целта е, чрез платформата да се анонсират селата с техните позитиви и минуси, така че всеки човек да си прецени и отсее тези от тях, които биха благоприятствали за по-добрия негов живот“, поясни Ивайло Вътовски.

Платформата ще бъде преведена и на английски, увери той.

„Има и много чужденци от Западна Европа, които решават в пенсионна възраст да се преселят в България, заради по-достъпният стандарт на живот тук, съобщава още Вътовски.

През юли тази година екипът на платформата планира публикуването на обяви за имоти и работа, а през ноември ще бъде създадена дигитална страница на всяко село с пълна информация за него - за имотите, които се продават там, за работата, която може да се свърши, за услугите, които могат да се получат в и около селото, каза още той. Идеята е, когато човек попадне онлайн в някое село, да разбере какви са възможностите за услуги и за развитие там.

Младите хора всъщност внасят живеца в селата, дори и да са там само през летните месеци, каза още той.

Чуйте още интересни подробности от разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.


Има и такива села - като Старо Железаре

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени