Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия продължава офанзивата си в северните и южни части на фронта в Донбас

Украински войници обстрелват руските позиции в Донецка област, 26 февруари 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия продължава офанзивата си в северните и южни части на фронта в Донбас въпреки уверенията на Киев, че напредъка на Москва е забавен в района на Бахмут.

В една от областите, които Москва обяви за анексирани - Донецката, продължават ожесточените боеве около градовете Лиман и Авдеевка, съобщи украинското командване.

Най-малко 7 мирни жители загинаха при руски обстрел в град Константиновка и в Сумска област.

Най-малко девет души са загинали при руски ракетни удари и обстрел в Северна и Източна Украйна, съобщиха регионални власти. Пет са жертвите на руска ракета в град Константиновка в Донецка област. Ударената сграда е била център за подслон, едно от многото подобни убежища, създадени от властите в цяла Украйна за осигуряване на достъп до основни нужди.

Четирима граждани също са били убити при тежък руски обстрел в Сумска област, Северна Украйна. Административна сграда, училище и няколко жилищни сгради са повредени. Местните власти съобщиха за още двама загинали в източния град Часов Яр и южния район на Херсонска област.

Руската армия е унищожила хангар с дронове на украинските въоръжени сили в района на Одеса, съобщи министерството на отбраната на Москва. От там предупредиха също, че употребата на снаряди с обеднен уран в Украйна, каквито смята да изпрати Великобритания, ще навреди на войниците, местното население и земеделския сектор на страната.

Русия назова допълнителна цел на войната, която води срещу Украйна. Тя е да създаде демилитаризирана "санитарна" зона, широка от 70 до 100 километра около териториите, за които претендира. Ако това се окаже недостатъчно, руските войски ще трябва да настъпят към Киев и Лвов, каза по-рано в петък бившият президент Дмитрий Медведев, който сега е зам-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Президентът Владимир Путин също заяви, че Русия иска да създаде демилитаризирани буферни зони около районите, които анексира миналата година. Путин предупреди, че армията може да навлезе още по-навътре в украинска територия, ако не успее да създаде такива зони.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени