Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всеки над 50 г. трябва да може безплатно да се изследва за рак на дебелото черво

Елена Джамбазова
Снимка: Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Ракът на дебелото черво е едно от най-смъртоносните онкологични заболявания в България (на второ място е по смъртност). В същото време то е напълно предотвратимо заболяване стига да бъде диагностицирана възможно най-рано.

За целта е необходимо нещо съвсем изпълнимо – да бъдат провеждани редовни скринингови изследвания. За съжаление в момента те не са част от рутинната профилактика на здравноосигурените лица.

Това отбеляза пред Радио София Елена Джамбазова, програмен директор „Здравеопазване“ във фондация „Лъчезар Цоцорков“.

По програма на организацията пилотно в София, от септември 2022 г. до февруари 2023 г. в София са извършени безплатни 5679 теста. По-активни са били жените (66%). Най-високият процент тествани е във възрастова група 61-74 години.

По данни на раковия регистър всяка година 4000 мъже и жени в България чуват тази диагноза.

Кампанията е съобразена с последните препоръки на Европейския здравен съюз за осъществяване на скрининг за рак на дебелото черво, а приложените тестове се наричат имунохимични - за скрити кръвоизливи.

При 12% от всички изследвания са отчетени положителни резултати, за които се препоръчват допълнителни консултации и изследвания.

Програмата имаше за цел да помогне на хиляди българи да получат достъп до безплатно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, посочват от фондацията, финансирала кампанията.


България е единствената държава в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Причината за това е, че липсва профилактика и заболяването се открива късно, когато шансовете за преживяемост драстично намаляват. Ето затова е нужно да има ранна диагностика и скринингови програми, които да са достъпни за хората. Изчислено е, че програмите за превенция могат да намалят смъртността с близо 30% до 2030 г.

Джамбазова отбеляза, че през септември м.г. е направена промяна в наредбата, която регламентира профилактични прегледи за хората, които са с рискови фактори за развитие на рак на дебелото черво. От фондацията имат за цел достъп до безплатно изследване да имат всички хора, които са над 50 години.

„Правим всичко възможно този тип скринингови програми да станат рутинни и редовни в България. В следващите ни дейности ще разчитаме на сътрудничество с Министерството на здравеопазването и с общопрактикуващите лекари“, каза още Елена Джамбазова.

С нея разговаря Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.