Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трюдо и Байдън: САЩ и Канада трябва да останат "рамо до рамо" с Украйна "колкото е необходимо"

Джо Байдън и Джъстин Трюдо в канадския парламент
Снимка: Ройтерс

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви в петък по време на срещата си с американския президент Джо Байдън, че Отава и Вашингтон трябва да стоят "рамо до рамо" с Украйна и нейния народ "колкото е необходимо", за да защитят демокрацията и международния ред, предаде Ройтерс.

"Двамата заедно сме партньори, на които Украйна и светът могат да разчитат", подчерта Трюдо в обръщението си към канадския парламент, на което присъстваха президентът на Съединените щати Джо Байдън и първата дама Джил Байдън по време на тяхната визира в Отава.

"И двамата използвахме санкции, наказателни икономически мерки, за да продължим да изтощаваме военния арсенал на Кремъл... След изтощителна зима Украйна все още устоява", каза още той, допълвайки, че руският президент Владимир Путин е "подценил“ решимостта на Европа и съюзници в НАТО, както и смелостта на украинците да защитават страната и културата си.

Руският президент Владимир Путин "беше сигурен, че досега ще успее да разбие НАТО", заяви от своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън.

Той каза, че двете държави са застанали заедно, "за да защитят суверенитета и демокрацията", като похвали военната подкрепа на Вашингтон и Отава за Украйна.

Двете северноамерикански нации са поели ясен ангажимент към съюзниците от НАТО да поддържат военния съюз "силен и обединен", посочи още Байдън.

Президентът на САЩ също така посочи, че неговата страна и Канада са две държави, които споделят най-конкурентния и устойчив икономически регион в света.
Обръщайки се към канадския парламент, Байдън каза, че той и канадският премиер Джъстин Трюдо са поели разрешаването на някои от "най-трудните въпроси", пред които са се изправяли техните страни от "много дълго време".

Байдън също така отбеляза, че веригите на доставки на двете държави са сигурни и надеждни "от край до край", добавяйки, че Вашингтон и Отава ще се фокусират допълнително върху доставките на минерали от първостепенно значение и на полупроводници.

"С нарастващата конкуренция, включително от все по-настойчивия Китай, няма съмнение защо е важно да се обърнем един към друг сега, за да изградим северноамерикански пазар за всичко – от полупроводници до батерии за слънчеви панели", каза от своя страна Трюдо.

Съединените щати и Канада ще се върнат заедно на Луната и "ще чакват с нетърпение Марс“, каза още президентът на САЩ.

Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) скоро ще обяви имената на астронавтите за мисията на Луната "Артемида 2", като екипажът ще се състои от трима американци и един канадец, каза Байдън пред депутатите в Отава.

След Марс северноамериканските съседи ще гледат към "безграничните възможности, които се намират отвъд", посочи президентът на САЩ.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени