Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството обмисля компенсация за скъпите горивата за търговци, които снабдяват труднодостъпни места

Никола Стоянов
Снимка: БГНЕС

Правителството обмисля нова, социална мярка за компенсация на цените на горивата, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов пред Нова телевизия. Той обясни, че помощта ще бъде насочена към търговци, които снабдяват с храни отдалечените и труднодостъпни населени места

Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект, заяви министърът 

Николов коментира и идеята за таван на надценката:

„За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламентът. Наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез Наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово „на ръба”. Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон”.

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. „Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини”.

По отношение на компенсациите за горивата, министърът посочи, че се работи по няколко нови мерки. „Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини.  Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места”.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна