Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иберо-американска среща на върха в Санто Доминго, включиха се крал Фелипе VI и Жозеп Борел

Премиерът на Испания Педро Санчес (вляво) се среща с президента на Коста Рика Родриго Чавес на XXVIII Иберо-американска среща на върха, Санто Доминго, Доминиканска република, 25 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В столицата на Доминиканската република - Санто Доминго, приключи XXVIII Иберо-американска среща на върха, в която участваха 19 страни от Латинска Америка, плюс Испания, Португалия и Андора. На нея присъстваха кралят на Испания Фелипе VI, премиерът Педро Санчес, външния министър Хосе Мануел Албарес, правителствените и държавните ръководители на латиноамериканските държави, както и върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеф Борел. Одобрени бяха четири ключови споразумения в областта на околната среда, финансите, храните и цифровото право. 

Първата Иберо-американска среща на върха лице в лице след пандемията от Covid-19 успя да постигне "конкретни резултати за подобряване на живота по осезаем начин“ , каза новоизбраният ръководител на Иберо-американския генерален секретариат и бивш министър на външните работи на Чили Андрес Аламанд.

Според него новото финансово споразумение ще осигури по-бърз достъп до международни кредити на страните от Латинска Америка и ще им помогне в борбата с бедността, глада, климатичните промени и неравенството. Одобрен бе и регионален план за продоволствена сигурност в тази част от света, в която гладът засяга повече от 250 милиона латиноамериканци.

Хартата за околната среда ще осигури съвместен отговор на последиците от глобалното затопляне, които в този регион се усещат най-много при суши, топене на ледници, пожари и наводнения, наред с други природни бедствия. Защита на свободите и правата на гражданите се очаква чрез споразумението за цифровото право.

При закриването Жозеф Борел нарече тази година "ключова" за отношенията между Европейския съюз и Латинска Америка както заради тази среща, така и заради следващата през юли в Брюксел. Той припомни, че европейците са основните инвеститори в Латинска Америка след като са вложили повече средства, отколкото в Русия, Китай, Индия и Япония взети заедно.

От своя страна кралят на Испания Фелипе VI призова за "единство" в Латинска Америка, намеквайки за разделението ѝ по отношение на войната в Украйна. Той обеща подкрепа по време на испанското председателство на ЕС през втората половина на годината след призиви от страна на президентите на Чили и Коста Рика да бъде техен "говорител".


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна