Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Израел уволни военния министър

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху уволни в неделя министъра на отбраната Йоав Галант, ден след като той наруши призова за спиране на  противоречивите съдебни реформи на правителството, предава АФП.

В деня, когато 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу реформите, Галант - който беше верен съюзник на Нетаняху - в събота каза, че "трябва да спрем законодателния процес" за един месец.

Плановете да се прехвърли повече контрол на политиците и да се намали ролята на Върховния съд бяха поставени под съмнение от най-големите съюзници на Израел, включително Съединените щати, като същевременно предизвикваха протести в Израел.

„Нарастващият социален разрив си проправя път в (армията) и службите за сигурност. Това е ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на Израел“, каза Галант, който е член на дясната партия "Ликуд" на Нетаняху.

„Аз съм отдаден на ценностите на "Ликуд"... и поставям държавата Израел над всичко... но големи промени на национално ниво трябва да бъдат направени чрез обсъждане и диалог“, каза той.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна