Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 257 podcast: “Поетите се раждат, ораторите се създават”

Не можеш да претендираш да бъдеш елит, ако не можеш да говориш добре публично“, категорична е проф. Иванка Мавродиева - водещ специалист по реторика, бизнес комуникация, комуникационни изследвания, връзки с обществеността и академично писане, изследовател, блогър, консултант по PR, обучител по медийно поведение и презентационни умения. Тя е ководещ на Катя Василева в новия епизод на отличения с две награди ПР Приз от БДВО – през 2021 и 2022257 podcast . 

Подготовка – първо в областта, в която ще говорим, второ – медийна, комуникативна, реторична, глас и не на последно място – психологическа. Това е начинът за преодоляване на страха от публично говорене според проф. Мавродиева.

Според нея винаги има ораторска треска, на презентаторите, на дебатьорите, но тя не бива да надделява и да пречи на изявата им.

„Реториката възниква като елитарна наука в Античността, за да се обучат децата на заможните хора и да участват във вземането на решения на Агората. В днешно време ако тя може да слезе на равнище училище, това би било добре“, е мнението на проф. Иванка Мавродиева. Според нея има добри практики в скандинавските страни, Германия, Любляна. У нас публична реч се изучава в СУ „Св. Климент Охридски“ и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, но по думите й това не е достатъчно.

Речите не се четат, а се произнасят спрямо аудиторията и ситуацията. Важно е да се знае къде са акцентите, ударенията, паузите, в какви условия ще се произнасят, по какъв начин биха имали втори живот във виртуалното пространство.

Според проф. Мавродиева в днешно време е доста по-сложно да се подготвиш за една реч. „Разбира се, има комуникационни експерти, но трябва да я има индивидуалността на оратора.“

Динамиката на ежедневието, кампаниите с бързото темпо предполагат „зипване“ на времето. Налага се много бързо преоптимизиране, за да се подготвиш и да влезеш веднага в ситуацията. Но няма успех без подготовка и най-добрата импровизация е подготвената.

И още:

✅ продължава ли публичното говорене да има тази тежест и важност пред обществото и днес

✅ колко време отнема подготовката за една реч

🎧▶️ Слушайте в новия епизод на подкаста за личностно и кариерно развитие.

„Ако имате въпроси, свързани с личностното и кариерното развитие, не се колебайте и пишете на  257@bnr.bg да потърсим отговорите заедно. Ако пък имате интригуваща история за проявен кураж, преживявания, предизвикателства и решения, които ви движат напред, заповядайте и бъдете следващият ководещ на Катя Василева. Пишете и заповядайте!

Всички епизоди на 257 podcast  можете да откриете:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!