Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху ще отложи обсъждането на спорната съдебна реформа за следващия месец

Израелският премиер Бенямин Нетаняху (в центъра, седнал) на сесия в Кнесета, в Йерусалим, 27 март 2023 г. В Израел от 12 седмици се провеждат масови протести срещу плановете на правителството да реформира съдебната система и да ограничи властта на израелския Върховен съд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза тази вечер, че ще отложи обсъждането на спорната съдебна реформа за следващата парламентарна сесия, предаде Ройтерс.

"Воден от желание да предотвратя разделение на нацията, реших да отложа второто и третото четене (на законопроекта), за да бъде постигнат широк консенсус", каза премиерът в излъчено по телевизията обръщение.

Обръщението на Нетаняху беше предшествано от едни от най-масовите улични протести в историята на Израел, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази вечер формацията "Еврейска сила" - крайнодясна партия от управляващата коалиция, в изявление оповести, че спорният законопроект ще бъде оставен за лятната сесия на израелския парламент, за да може "реформата да бъде одобрена чрез диалог".
Лидерът на партията Итамар Бен-Гвир, министър на вътрешната сигурност, се е съгласил да оттегли ветото си в замяна на обещание на премиера Нетаняху, че законопроектът ще бъде внесен за обсъждане по време на следващата парламентарна сесия, която започва на 30 април.
Следващата седмица Кнесетът излиза във ваканция заради еврейската Пасха.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна