Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре противниците на пенсионната реформа във Франция отново излизат на национален протест

Макрон проведе заседания с представители на мнозинството, за да търси изход от кризата с пенсионната реформа

Посетителите чакат пред Лувъра, докато служителите му блокират входа по време на демонстрация в знак на протест срещу пенсионната реформа на правителството във Франция, Париж, 27 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон проведе заседания с представители на мнозинството, за да търси изход от тежката криза около нежеланата пенсионна реформа. Утре противниците ѝ отново ще бъдат на улицата на поредния национален протест. 

Премиерът Елизабет Борн, лидерите на парламентарните групи и основните фигури от изпълнителната власт са приети един по един от президента Макрон, който търси начин да овладее социалното напрежение.

От утре Елизабет Борн ще се впусне в триседмичен маратон от срещи с политици на всички нива, за да "отговори на очакванията на французите", както заяви тя през АФП.

Правителството се тревожи от разрастването на насилието по време на протестите. 33 депутати от мнозинството за станали жертва на различни заплахи, а десетки полицаи пострадаха. Има заведени жалби и на ранени манифестанти срещу служители на реда.

Нищо не сломява опозицията в борбата срещу пенсионната реформа. Утре се очаква поредната национална стачка и нови масови демонстрации.
Протестът стигна до Лувъра  - прочутият музей днес е затворен заради блокада от синдикалисти. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!