Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 преписки са образувани през 2022 г. в Кюстендилския регион за нарушения, свързани с изборите

Снимка: Ани Петрова


12 преписки са били образувани през 2022 год. в Кюстендилския регион за сигнали,  нарушения и престъпления, свързани с изборите, обявиха от прокуратурата. Вече има и осъден за купуване на гласове. 


12-те преписки са образувани за различни нарушения и престъпления, свързани с изборите или против политическите права на гражданите. Става въпрос за търговия с вот и купуване на гласове, повреждане на агитационни материали при предизборни кампании и други.

9 от преписките са били прекратени, по 3 са образувани досъдебни производства, като две от тях впоследствие са били прекратени, без да бъде повдигано обвинение. В един от случаите обаче има и обвинителен акт, и осъдителна присъда. Нарушението е от септември м.г., присъдата обаче е от средата на март т.г.

Състав на районния съд в Дупница постанови 7 месеца затвор при първоначален строг режим на изтърпяване за дупничанина Методи К., известен  с прякора Кльофи, за купуване на гласове. Той, заедно с още едно лице, бяха задържани през септември 2022 г. при полицейска операция срещу търговия с вот в дупнишкия кв. "Ценеви".

При полицейската операция на адреса на задържаните бяха открити списъци с имена и номера на избирателни секции. При разследваното се установи, че Кльофи е предлагал между 30 и 100 лева за глас. Той е признал за извършеното престъпление. Мъжът вече изтърпява присъдата си.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна