Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марко Роси: Първото полувреме беше най-доброто откакто водя Унгария

Марко Роси остана много доволен от своя отбор.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селекционерът на унгарския национален отбор по футбол Марко Роси даде положителна оценка на спечелената европейска квалификация срещу България (3:0), като открои Доминик Собослай. Плеймейкърът на германския РБ Лайпциг изигра първия си мач като капитан на отбора и отбеляза страхотен гол от пряк свободен удар и асистира за третото попадение.

"Първото полувреме беше може би най-доброто полувреме, което можех да изживея на пейката на националния отбор. Спомням си обаче, че изиграхме един от най-добрите мачове срещу Турция през 2020-а, но тогава не вкарахме гол, така че може би днес беше най-добрият“, анализира Марко Роси. 58-годишният италианец е начело на унгарците от 2018 година, като преди това има два периода начело на един от популярните тимове в страната - Хонвед (Будапеща).

"Започнахме срещата много добре и смятам, че Доминик Собослай изигра най-добрия си мач досега в националния отбор. Фактът, че той носи капитанската лента, му даде отговорност, която успя да оправдае. Той вече е израснал и зрял за тази задача“, каза той.

Роси, който ръководи 51-ия мач на националния отбор на Унгария обясни как са се представили много добре през първото полувреме, но не е било лесно да запазят концентрация през второто, най-вече заради успокояващата преднина от три гола.

"Имаше две или три ситуации, които българите създадоха, но можеше да бъдат избегнати.  И разбира се, можехме да вкараме повече голове. Бих искал да поздравя целия отбор и щаба", каза още опитният италианец.

Капитанът на Унгария Собослай се бори за топката с Гълъбов.

След това той разказа и детайли от съблекалнята, както и какви тактически задачи е поставял, къде е видял българските проблеми.

"Вярвах на момчетата, тъй като видях каква работа свършиха през изминалите дни, как се опитаха да поправят грешките след мача с Естония. Но да си призная, самият аз не съм мечтал за такъв старт. Нашият план беше винаги да претоварваме с преса съперника от едната страна - понякога отдясно, понякога отляво. Казах им да го правят така, където те усещат възможност за това на терена. През първото полувреме това се случи отдясно, през второто полувреме отляво".

"И Доминик Собослай, и Роланд Шалай имат свободата да се движат, където искат, и усетиха тези ситуации отлично. Дал съм им свобода. Това, което беше решено като задължителна тактика, е да атакуваме високо съперника. Българите бавно взимат решения и това е чудесен шанс да отнемем топката", завърши Роси, който с победата снощи става третият най-успешен треньор в историята на унгарския футбол.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!