Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората и от двете страни на Тайванския проток са етнически китайци и имат едни и същи предци, каза днес бившият президент на Тайван

Бившият президент на Тайван Ма Инцзоу на историческа визита в Китай

Бившият президент на Тайван Ма Инцзоу отдава почит по време на посещението си в мавзолея Сун Ятсен в Нанкин, Китай, 28 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората и от двете страни на Тайванския проток са етнически китайци и имат едни и същи предци, каза днес бившият президент на Тайван Ма Инцзоу в началото на историческа визита в Китай, предаде Ройтерс.

Ма, който управляваше от 2008 до 2016 г., е първият тайвански президент - както бивш, така и действащ, който посещава Китай, откакто през 1949 г. правителството на Република Китай бяга в Тайван, след като губи гражданската война с комунистите.

Той посещава Китай в условията на нарастващо напрежение между Пекин и Тайпе, а управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия изрази съмнения дали подобна визита е уместна точно сега, когато Пекин успя да привлече на своя страна поредния тайвански дипломатически съюзник в лицето на Хондурас, с което държавите, с които островът има официални дипломатически отношения останаха само 13.

В изказване пред Мавзолея на Сун Ятсен в източнокитайския град Нанкин, където е погребан човекът, свалил последния китайски император през 1911 г. и обявил Китай за република, Ма похвали делото на Сун.

"Хората от двете страни на Тайванския проток са китайци и потомци на императорите Ян и Хуанди (митични китайски владетели - бел. ред.)", посочва бившият тайвански президент според съобщение, разпространено от пресслужбата му.

В изказването си Ма използва формулировка на китайски, която се превежда като китайци по етнос, а не по националност.

"Наследници на императорите Ян и Хуанди" е израз, подчертаващ връзката на китайския народ с общите му праотци.

Бившият президент на Тайван Ма Инцзоу пише послание по време на посещението си в мавзолея Сун Ятсен в Нанкин, Китай, 28 март 2023 г.; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сун официално е смятан за бащата на Република Китай, което остава официалното име на Тайван и до днес. Сун е почитан и от Китайската комунистическа партия за това, че е свалил династията Цин, но от друга страна, правителствата в Пекин и Тайпе не се признават взаимно.

Посещението на Ма е част от протегната ръка за диалог от страна на тайванската Националистическа партия (Гоминдан), най-голямата опозиционна сила на острова, с надеждата да се намали напрежението в отношенията между Китай и Тайван. Националистите традиционно са за по-тесни връзки с Китай, но категорично отричат да са пропекински настроени.

Ма, който е и високопоставен функционер на Гоминдан, каза, че се надява да има мир.

"Искрено се надяваме двете страни да работят заедно за мир, избягване на войната и да се стремят към възраждане на Китай", заяви бившият тайвански президент отново използвайки израз, който се отнася към китайския народ като етнос, а не като националност. "Това е неизбежна отговорност на китайския народ и от двете страни на протока и затова трябва да работим усилено в тази посока."

Ма не е предвидено да се срещне с нито един представител на китайското ръководство. Той и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха в Сингапур през 2015 г.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна