Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Османи: Откриването на клубове с провокативни имена навреди на усилията за интеграция на българската общност в РСМ

Снимка: БТА/МВнР на РСМ

Османи: Откриването на клубове с провокативни имена навреди на усилията за интеграция на българската общност в РСМ

„С българската общност в Северна Македония трябва да има постоянна комуникация, за да им се обясни, че акцията с откриване на клубове с провокативни имена навреди най-много на тях, на техните усилия да бъдат интегрирани в обществото. Ние имаме интерес българската общност да се чувства добре в своята държава, в Република Северна Македония”, каза на пресконференция по време на заседанието на Адриатическата харта в Скопие министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БТА.

Той уточни, че заради изборите в България е прекъснал редовните си седмични пресконференции и внимава в коментарите си, „защото в предизборна кампания политическите партии правят изявления, които в рамките на кампанията изглежда, че вършат работа, но след нея политиците стават тяхна жертва”.

„Така нашият въпрос в България стана субект на позициите, които българската държава изгради в тези чести кампании в последните две години”, посочи Османи.

Уточнявайки, че е представител на втората по големина етническа общност в Северна Македония, Османи посочи, че по отношение на интегрирането на общностите „в една функционална мултиетническа демокрация”, българската общност трябва да се учи от опита, който вече има в Северна Македония, „че само увеличавайки доверието на гражданите и останалите общности българите ще могат да бъдат равноправни”.

„Така че се надявам, че осъществявайки редовна комуникация българската общност ще може да се сдружава и открива клубове по начин, по който останалите граждани няма да се чувстват обидени и провокирани. Мисля, че част от тях бяха жертви на нечии недобронамерени цели, мисля, че ще осъществим редовна комуникация, в която да стане ясно, че в тази държава, както в никоя друга могат да се осъществяват и колективни права”, посочи Османи.

В отговор на журналистически въпрос по случая с пребития секретар на клуба „Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков, Османи каза, че не знае дали и кога Пендиков ще се върне в Северна Македония, където тече дело срещу осъществилия побоя, но посочи, че за него реакцията на България на случилото не е била симетрична, „обвинявайки държавата за системна дискриминация”.

Османи отново повтори, че е отишъл в София, за да покаже загриженост към гражданин на Северна Македония и да покаже, че „като държава Северна Македония не  подкрепя подобни нападения, особено, когато са по етнически причини”, но да покаже и на ЕС, че това не е политика на държавата.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.