Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите министри в испанското правителство встъпиха в длъжност

Новият испански министър на здравеопазването Хосе Мануел Миньонес (на преден план) полага клетва в присъствието на крал Фелипе VI
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите министри в испанското правителство на Педро Санчес встъпиха в длъжност. Пред Крал Фелипе VI и в присъствието на премиера те са заклеха да изпълняват безкористно своите задължения.

Без да променят нито дума от предварително подготвения текст за церемонията по встъпването им в длъжност в Palacio de la Zarzuela като министри, те се заклеха да са лоялни към краля и с Конституцията като основна норма на държавата, обещаха да пазят тайната на разискванията на Министерския съвет.

Ектор Гомес и Хосе Мануел Миньонес поеха постовете съответно на министър на промишлеността, търговията и туризма и на здравеопазването след прочитането на Кралския указ за назначаването им.

Имената им бяха оповестени официално в понеделник след като стана ясно, че досегашните министри Рейес Марото и Каролина Дариас се оттеглят, за да се включат в местните избори на 28 май за кметове на Мадрид и Лас Палмас де Гран Канария. Новите министри благодариха на предшествениците си за „добре свършената работа“ и обещаха да поставят „Испания на преден план“. Те бяха поздравени от краля, след което се присъединиха към останалите си колеги, за да участват в първото си правителствено заседание.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна