Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна е получила от Германия танкове и бойни машини на пехотата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна се стреми да изтощи и да нанесе тежки загуби на руските сили, опитващи се да превземат малкия град Бахмут. Това заяви началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

"Русия продължава да е съсредоточена върху превземането на Бахмут след месеци неуспешни опити", заяви командващият сухопътните сили на Украйна. Олександър Сирски обясни, че за Москва Бахмут е важен, за да установи пълен контрол над Донбаския регион в Източна Украйна.

Междувременно стана ясно, че в Украйна вече са пристигнали обещаните от Германия 18 танка, а освен това Берлин вече е доставил на Киев и близо 40 бойни машини на пехотата "Мардер".

Франция ще удвои доставките на 155-милиметрови снаряди за Украйна, обяви министърът на отбраната Себастиен Лекорню. Той посочи, че Париж възнамерява и да увеличи фонда, позволяващ на Киев да купува френско оръжие.

А Литва обяви, че предвижда над 750 милиона евро за закупуването на ново въоръжение. В комюнике на министерството на отбраната във Вилнюс се казва, че средствата са предвидени за нови системи за противовъздушна отбрана с различен обсег, тактически, мобилни и електронни бойни системи, дронове и леко стрелково оръжие. Правителството на Литва планира съвместни поръчки със съседните балтийски държави Латвия и Естония, за да укрепят заедно източния фланг на НАТО, допълва министерството на отбраната в комюнике.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени