Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетият национален протест на французите срещу пенсионната реформа минава при безпрецедентни мерки

Сблъсъци в Париж между полиция и протестиращи срещу пенсионната реформа

Заради протестите срещу пенсионната реформа Айфеловата кула беше затворена за посетители

| обновено на 28.03.23 в 20:16
На демонстрацията срещу пенсионната реформа на правителството във Франция, Париж, 28 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетият национален протест на французите срещу пенсионната реформа минава при безпрецедентни мерки за сигурност заради нарастващото насилие и безредици.

13000 полицаи охраняват протестните демонстрации във Франция от нови сблъсъци, след като в предишните дни пострадаха стотици. Националното събрание ще изслуша вътрешния министър Жералд Дарманен по въпроса за мерките за реда по време на протестите.
Следобед в Париж отново потегли многохилядно шествие. Сутринта опоненти на пенсионната реформа за пореден път блокираха Лионската гара в Париж, затворена е била и гарата в Марсилия. Блокирани са 500 лицея. Айфеловата кула също е затворена заради стачка на персонала. 
Вчера протестите срещу пенсионната реформа затвориха Лувъра. 

И днес се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи в Париж, съобщава АФП.

Полицията използва сълзотворен газ и започна атака, след като няколко души начело на протеста, облечени в черно със закрити лица, нахлуха в магазин за хранителни стоки и след това предизвикаха пожар, докато шествието се приближаваше до Площада на нацията в източната част на града.

Най-малко 22 души са арестувани в столицата до следобед, съобщи парижката полиция. Информация за сблъсъци дойде и от други френски градове.

Протестиращ държи плакат с надпис: Импийчмънт, улицата няма да отстъпи! по време на демонстрация срещу пенсионната реформа на жп гара Лион в Париж, 28 март 2023 г.; Снимка: ЕПА/БГНЕС
След три седмици бойкот сметосъбирачите в Париж решиха да прекратят прекратят стачката, докато столицата е засипана от 7000 тона боклук.
Синдикални лидери настояха за назначаване на посредник в преговорите с правителство. Предложението засега е отхвърлено от говорителя на кабинета Оливие Веран. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна