Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел одобри удължаването на „иберийския механизъм“ до края на годината

Испанската министърка на екологичния преход Тереза Рибера
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел даде зелена светлина за удължаване до края на годината на т.нар. „иберийски механизъм“. Той е договорен между Европейската комисия и Испания и Португалия и ограничава цената на газа, използван за производство на електроенергия.

„Иберийският механизъм“ влезе в сила на 15 юни миналата година и ограничаваше цената на газа за производство на електроенергия до 40 евро за MWh до 15 декември и средно до 48,8 евро за MWh през следващите 6 месеца.

Днес испанското правителство одобри удължаването му с подкрепата на Европейската комисия. По думите на министъра на екологичния преход Тереза Рибера това е инструмент, който ще им позволи да продължат да защитават „испанските и португалските потребители до края на годината".

При пристигането си в Брюксел за среща на министрите на енергетиката на Европейския съюз тя каза пред журналисти, че ще има и някои "корекции за приспособяването му", като например референтната цена, която ще премине от таван от 55 евро през март до 65 евро през декември.

По думите ѝ Европейската комисия не е поставила много пречки за удължаване на иберийското изключение в рамките на текущата година, въпросът обаче е дали Испания ще поиска да го удължи и през следващата година, след като приключат изключителните мерки заради войната в Украйна, която предизвика напрежение на енергийните пазари в Европа.

Министър Рибера разясни, че през последните седмици компенсацията за газовите компании е нулева, тъй като цената в търга за електроенергия е по-ниска от фиксирания таван, поради което не се налага да бъдат компенсирани. Ако цената на газа се запази, механизмът вероятно няма да бъде активиран, въпреки че при необходимост би позволил поддържането на "разумна" цена, не толкова "зависима" от развитието на пазара, заключи Рибера.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна