Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия се присъединява към ШОС - Шанхайската организация за сътрудничество

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман по време на срещата си с китайския президент Си Цзинпин (с гръб към камерата, не е в кадър) в двореца Ал Ямама в Рияд, Саудитска Арабия, архив, 8 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Саудитска Арабия одобри решение за присъединяване на страната към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде Ройтерс.

Саудитската агенция по печата съобщава, че саудитската монархия е одобрила меморандум, според който страната вече заема статут на партньор за диалог в ШОС.

ШОС е международен политически съюз и съюз в областта на сигурността, обхващащ голяма част от Евразия, включително и Китай, Индия и Русия. Организацията е създадена през 2001 г. от Русия, Китай и бившите съветски републики в Централна Азия. Съюзът започна да се разширява и към него се присъединиха Индия и Пакистан за по-голям противовес срещу западното влияние в региона. Миналата година Иран също подписа документ за пълноправно членство в ШОС.

Според източници присъединяването на Саудитска Арабия към ШОС е обсъждано по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в страната през декември. Статутът на партньор в диалога е първата стъпка към придобиването на пълноправно членство в средносрочен план. Тази първа стъпка бе обявена, след като неотдавна саудитският петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) подписа споразумение за изграждането на съвместно предприятие в Североизточен Китай и придоби дял в частен нефтохимически завод.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна