Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни изследователи призоваха да бъде спряно обучението на изкуствения интелект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на Twitter Илън Мъск, съоснователят на "Епъл" Стийв Возняк и изследователи от DeepMind на Гугъл призоваха да бъде спряно обучението на изкуствения интелект, съобщи Би Би Си. В отворено писмо те предупреждават за потенциалните рискове. И изтъкват, че състезанието за развитието на подобни системи е излязло извън контрол.

В писмото се иска лабораториите да спрат за най-малко шест месеца обучението на системи с изкуствен интелект, по-мощни от GPT-4. Ако това не стане, правителствата трябва да се намесят и да наложат мораториум.

Говори се и за нуждата от "нови и способни регулаторни органи, посветени на ИИ“. Сред описаните опасности са, че изкуственият интелект може да наводни информационните канали с дезинформация и да замени работните места с автоматизация.

Цитира се и доклад на инвестиционната банка "Голдман Сакс", който отчита, че милиони работни места могат да бъдат автоматизирани, казва Би Би Си. Преди дни изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман предупреди, че "има други хора, които не поставят същите ограничения за безопасност и бариери пред ИИ. И това можело да го направи "зъл".

Eвропейската полицейска агенция "Европол" вече предупреди, че предстои жестока престъпна злоупотреба с ChatGPT. Като той може да бъде използван за измами, проникване в имот, тероризъм, киберпрестъпления и сексуално насилие над деца, фишинг.

Също преди дни изследователите на Microsoft - компанията зад OpenAI - публикуваха доклад, според който новата версия на GPT-4 показва ранни признаци на изкуствения общ интелект. И производителността му е "поразително близка до тази на човека".  



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени