Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аферата "Вулкан" - стоят ли ГРУ и ФСБ отзад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещи западни издания, сред които британският вестник "Гардиън", германският "Зюддойче цайтунг", френският "Монд" и американският "Вашингтон пост" публикуваха досие, кръстено "Файловете Вулкан", което се основава на данни, предадени им тайно от близък до руските власти човек.

Информаторът е руснак, чието име остава в тайна. Посочва се, че той е разгневен заради войната в Украйна. По думите му руското военно разузнаване ГРУ и Федералната служба за сигурност "се криели" зад "Вулкан", която официално е компания, осигуряваща консултански услуги в сферата на киберсигурността.

Хиляди секретни вътрешни документи, имейли, планове и договори разкриват обаче, че основните сфери на дейност на "Вулкан" са хакерски атаки срещу национална инфраструктура, разпространяване на дезинформация и контролиране на части от интернет.

Един от документите свързва работата на "Вулкан" с известната хакерска група "Пясъчен червей", която, според американското правителство, стои зад поне две масови спирания на тока в Украйна, както и с най-разрушителния в икономическо отношение компютърен вирус "Петя".

Служители на "Вулкан" са били обучавани как да поразяват летища, жп и морска инфраструктура. Разработени са и планове за налагане на контрол върху телекомуникационната инфраструктура в случай на бунтове някъде в Русия. Политически неудобно съдържание може да бъде премахнато бързо, преди да има шанс да се разпространи.

Сред клиентите на "Вулкан" са най-голямата банка в Русия - "Сбербанк", националните авиолинии "Аерофлот" и руските железници.

От Кремъл не са коментирали информацията, въпреки че западните журналисти многократно са отправяли запитвания. "Гардиън" уточнява, че не се знае дали инструментите, разработени от "Вулкан", наистина са били използвани за нападения някъде по света. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени