Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителката на Белия дом

Карин Жан-Пиер: САЩ остро осъждат ареста на американския журналист Еван Гершкович в Русия

САЩ са в контакт с Русия във връзка със задържането на Гершкович

Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 30 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати остро осъждат ареста на американския журналист Еван Гершкович в Русия, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. А държавният секретар Антъни Блинкън допълни в отделно изявление, че Вашингтон се противопоставя на опитите на Кремъл да сплашва, репресира и наказва журналисти и общественици.

Гершкович, който е кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" в Русия, беше задържан днес в Екатеринбург от руската Федерална служба за сигурност и беше обвинен в шпионаж. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че журналистът бил хванат на местопрестъплението. Московски съд разпореди малко по-късно американският гражданин да бъде задържан за 2 месеца, преди да започне делото срещу него.

И Белият дом, и Държавният департамент призоваха американските граждани в Русия да я напуснат незабавно.

"Най-високият приоритет на Държавния департамент е безопасността на американските граждани в чужбина. Повтаряме нашите категорични предупреждения за опасностите, пред които са изправени американските граждани в Русия. Американските граждани, живеещи в Русия или пътуващи до нея, трябва незабавно да напуснат страната, както повеляват препоръките за пътуване", заяви Антъни Блинкън, чието изявление беше публикувано от Държавния департамент на САЩ.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред Ройтерс, че американската страна е поискала консулски достъп до Гершкович. "Ще бъде осигурен такъв своевременно", каза още Захарова. Тя каза още, че дейността на Гершкович в Екатеринбург "няма нищо общо с журналистиката". 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени