Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон с план за намаляване на потреблението на вода във Франция с 10% до 2030 г.

Френският президент Еманюел Макрон говори пред журналисти при днешното си посещение в Савин льо Лак, Югоизточна Франция, 30 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви планове, оформени в стратегия за опазване на водните ресурси, за намаляване на потреблението на вода с 10% във всички сектори на икономиката до 2030 г. и поиска от министерствата и предприятията да представят разчети как ще спестяват на вода до лятото на 2023 г., за да се избегнат кризисните последици от вероятна суша.

Макрон беше в Южна Франция, където представи плана за намаляване на потреблението на вода на брега на едно от най-големите водохранилища в Западна Европа - Сер-Понсон (Serre-Poncon).

"Това преди всичко е водна стратегия за ефективно използване на водата в дългосрочен план", заяви Макрон, цитиран от ДПА. 

Една от мерките за ограничаване на потреблението ще бъде повишаване на цената на водата над определен лимит, която ще заплащат потребителите, ползващи по-големи количества. 

"Планът за използване на водата е преди всичко план за ефективност в дългосрочен план. Искам да фиксирам цел за нашата страна: до 2030 г. да намалим потреблението на вода с 10% във всички сектори. Това е безпрецедентна модернизация на политиката на нашата страна за използване на водата", каза той по време на речта, която беше излъчена в официалния акаунт на Елисейския дворец в Туитър.

"За да се подготвим успешно за лятото, което обещава да бъде трудно, до началото на май ще представим инструментариум по същия начин, както в енергийния сектор, който ще гарантира, че всички са отговорни. В светлината на настъпващата суша всеки жест е от значение. До лятото всеки французин, земеделски производител, кмет или предприятие ще има набор от правила за използване на водата. Ще изискваме план за пестеливо използване на водата от всеки сектор", каза той.

Френският президент обаче отбеляза, че "всички кризи няма да бъдат избегнати и това лято" поради тежкото положение в редица общини.

Serre-Poncon  - водите му са спаднали поради сушата, засегнала южните райони на Франция, Савин льо Лак, Франция, 30 март 2023 г.; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макрон заяви, че на фона на продължителната липса на инвестиции системите за водоснабдяване във Франция са се влошили, като отбеляза, че "всеки пети литър" се губи от течове, и обеща, че правителството ще отделя 180 млн. евро годишно за борба с тях и за модернизиране на водоснабдителните системи.

Френският президент каза също, че ограничаването на потреблението на вода е наложително, тъй като поради негативните изменения на климата в глобален в мащаб водните ресурси ще намалеят с между 40 и 50 процента до 2050 г. Той припомни необичайната суша във Франция през изминалата зима.

През февруари националната метеорологична служба Météo-France съобщи за "рекордна зимна суша", след като страната преживя рекордно дълъг период без валежи - 32 дни без дъжд, в резултат на което почвите и подпочвените води в повечето френски региони пресъхнаха. Ограничения на водоснабдяването са въведени в 15 общини.

Планът на Макрон предвижда и увеличаване на използването на рециклирана вода - от 1 процент в момента до 10 процента през 2030 г. Сред другите заложени мерки са намаляване на течовете по водопроводната мрежа и промени при използването на водата в селското стопанство.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени