Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Индийско-американският бизнесмен Аджай Банга, кандидат за председател на Световната банка, говори пред журналисти в конгресния център "Амадор" в Панама Сити, Панама, 17 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аджай Банга, американският кандидат за ръководител на Световната банка (СБ), е единственият номиниран за поста, потвърди банката, проправяйки пътя за вероятното му назначаване през следващите месеци.

"В съответствие с установените процедури изпълнителните директори ще проведат официално събеседване с кандидата във Вашингтон и очакват да приключат с президентския избор своевременно", обяви СБ в изявление.

63-годишният Банга е роден в Индия и е натурализиран гражданин на САЩ. Миналия месец президентът Джо Байдън обяви кандидатурата му за наследник на Дейвид Малпас, който се оттегля предсрочно от председателството, "помрачено от въпроси, свързани с позицията му по отношение на климата".

В детските и младежките си години Банга живее в различни части на Индия, като преместванията са свързани със службата на баща му като офицер от армията.  Кариерата му започва с индийския филиал на Nestle в началото на 80-те години на миналия век.

Той прави успешна бизнес кариера в Индия, а по-късно се премества в Съединените щати.

Банга ръководи компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие между 2010 г. и 2021 г., а също така е бил член на управителните съвети на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc. Понастоящем той е заместник-председател на фирмата за частни капиталови инвестиции General Atlantic.

В изявление в подкрепа на кандидатурата му американският президент Байдън заяви, че бизнес кариерата на Банга означава, че той е "уникално подготвен да ръководи Световната банка" и изтъкна "изключително важния опит на Банга в мобилизирането на публично-частни ресурси за справяне с най-неотложните предизвикателства на нашето време, включително изменението на климата".

По-рано Банга заяви пред репортери, че иска да види по-голямо финансиране от частния сектор, което да помогне за справяне с финансирането на глобалните проблеми: "Няма достатъчно пари без частния сектор", каза той.

След номинирането си Банга е на "обиколка за изслушване" в 189-те страни членки на СБ, за да събере подкрепа за кандидатурата си.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна