Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск може да бъде изписан тези дни, но няма да отслужи Великденските обреди и Великденска меса

Статуя на покойния папа Йоан Павел II пред болницата "Джемели", където папа Франциск беше хоспитализиран, Рим, 30 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск може да бъде изписан през следващите дни. Той беше приет в болницата "Джемели" в Рим, където е подложен на лечение срещу инфекциозен бронхит.

Церемонията на Палмова неделя на 2 април на площад "Св. Петър" в Рим, служенията  на Страстната седмица и Великденската меса, ще бъдат отслужени от различни кардинали, стана ясно днес.

"Папата има  инфекциозен бронхит, което налага  антибиотична терапия на инфузионен принцип с явно подобрение на здравословното му състояние",  каза директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни.

Уточнява се, че  хоспитализацията позволява папата  да бъде подложен на интравенозна терапия и да се правят необходимите изследвания. Според лекарския екип той може да бъде изписан през следващите дни и трябва да почива.

Затова Ватикана подготви програмата за посрещането на Великден: церемонията на Палмова неделя на 2 април на площад "Св. Петър" в Рим ще отслужи кардинал Леонардо Сандри, обредите на Страстната седмица -  кардиналите  Анджело Де Донатис и Мауро Гамбети, а Великденската меса ще отслужи  кардинал  Джовани Батиста Ре.

Предвидено е присъствието на папа Франциск за благословията Urbi et Orbi на Великден – на 9 април. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!