Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман Рачков, агроном:

Фенологията препоръчва на земеделците да променят момента на засяване

Снимка: БГНЕС

С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано, отколкото преди време, примерно преди 50 или 40 години. Това обаче може да доведе до неопрашване, до липса на плодове, защото се нарушава създадената с векове синхронизация между дивите видове. По този начин някои растения биват застрашени от изчезване.

Това обясни пред Радио София експертът Роман Рачков:
„Ако се върнем назад в миналото, ще видим, че и нашите прадеди, които са се занимавали със земеделие, в практиката си са се ръководили по това, което са наблюдавали да се случва наоколо около тях – обясни Рачков. – Наблюдавали са кога пристигат птиците от юг, кога започва цъфтежът на определени растения и т.н. Ето с това се занимава и фенологията.“

Науката възниква в средата на 19. век и се занимава с изучаването на сезонните явления, които се наблюдават в околната среда.

Феномените, които се изучават от фенологията, са от изключително значение за селското стопанство, изтъкна още ученият. И допълни, че температурата оказва влияние и върху насекомите - повечето неприятели по земеделските култури също  започват развитието си по-рано.

Затова и науката може да помогне на градинарите да се съобразят кога да засадят определена култура.

„Нашите земеделски производители трябва да бъдат подготвени за това, което настъпва. В тропиците затоплянето в климата няма да се отрази толкова много върху стопанската дейност на хората, но в умерения пояс, където имаме четири сезона, промените ще бъдат видими“, подчерта още Роман Рачков.

Чуйте разговора на Яна Спиридонова.

  • Роман Рачков е част от авторския екип на Климатека, той е агроном, специалист по тропично и субтропично земеделие, дългогодишен експерт по интегрирана и биологична растителна защита. Председател е на Българската асоциация по биологична растителна защита, има интереси в областта на инвазивните видове насекоми в Европа.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна