Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортен празник за деца с аутизъм в София

Снимка: Виктория Петрова

По случай 2 април - Световен ден за информираност за аутизма, сдружение "Аутизъм - образование, бъдеще и възможности" съвместно със Спортен клуб "СОП, спорт и самбо за развитие" организираха събитие под наслов "РИСУВАЙ, ПЕЙ, ТАНЦУВАЙ И СПОРТУВАЙ В СИНЬО".

Световният ден за информираност за аутизма се провежда за 16-а година, като има за цел да запознае обществеността с проблемите и нуждите на децата с аутизъм, така че да получат подкрепа за един по-пълноценен и качествен живот. 

"Днес организираме спортен празник за нашите деца на територията на "Декатлон Подуяне", каза Христина Бабалова - председател на спортен клуб "СОП, Спорт, САМБО за развитие".

"Много сме им благодарни, те за втори път ни предоставят базата си, тъй като тук е защитено пространството и можем да си позволим да пуснем децата и да разчитаме, че няма къде да избягат и могат да спортуват, да се веселят."

Специални гости на деня за информираност за аутизма бяха детската вокална група "Бон-Бон", група "Латида" и социален цирк "Мини арт фест".

"Ние всяка година сме част от най-различни активности, инициативи, свързани със Световния ден за информираност за аутизма", каза Елизабет Нешева, ръководител на децата от "Бон-Бон" и част от музикалното трио "Латида".

"Децата от "Бон-Бон" играят с тях в момента. Приобщаваме ги към техните игри и към техните занимания. Радваме се, че и доста хора са дошли, за да отбележим 2 април."

"За съжаление всичките терапии, които се налагат да правим, които са всеки ден с по един или двама специалисти, трябваше да си ги осигурим сами. И като организация, и като финансиране няма такова подпомагане от страна на държавата", сподели бащата на едно от децата участници в събитието.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени