Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормално протича запечатването на изборните секции в Турция

Нормално протече запечатването на 162-те изборни секции в Турция. В 97 от тях ще се гласува с машини.

Машините за гласуване и изборните книжа бяха транспортирани от дипломатическите ни мисии до изборните секции.

След тестване на устройствата и подготовката на помещенията секциите бяха запечатани и ще бъдат под полицейска охрана до отварянето им за вота утре.

По обяд бюлетините и машините за гласуване бяха транспортирани от Генералното ни консулство в Истанбул до секциите в квартал "Авджълар", където живеят най-много изселници от България. Секциите тук са три в две училища. В тях ще се гласува и с машини и с хартия. След тестване на устройствата и подготовка на помещенията, в ранния следобед секциите бяха запечатани и остават под полицейска охрана до отварянето им за изборния ден утре.

Местните дружества са разяснили на хората къде да гласуват. Сузана има опит като член на комисия тук от предишни избори.

"Честно казано, на тези избори вече никой няма нужда от информация, защото през три месеца сме на избори, и ние включително, и вече хората знаят как да работят и с машините, включително и възрастните."

Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в квартал "Авджълар" в Истанбул участва в организацията на всички парламентарни избори през последните две години. Активно се включва и този път.

"Няма никакъв проблем с организацията, но очаквам някакъв проблем да излезе."

Стефан Чолаков е председател на една от секционните комисии, представител от партийна квота.

"Една единствена партия изпрати собствени хора. Всички останали нямат никакъв интерес към изборите в Турция и не подсигуряват своите квоти на територията на Турция. Ние сме група хора, която вече от 3-4 години следим в Турция за спазване на изборните правила."

Казва, че парламентарните избори утре са важни за турците с български паспорти, които искат икономическа стабилност и партиите в България да съставят редовно правителство.

За изборите са готови и в Чорлу, където има девет секции. Във всички ще се гласува и с машини. Тук живеят много български изселници, които са активни на избори. Някои от тях ще пътуват до България, за да гласуват. Като Шенай Карабиюк:

"Хем на сватба, хем на гласуване. Там ще отиваме - село Мост. Малко разходка ще правим малко почивка ще правим".

Меджит Мутлу от Одрин, се надява икономическото положение в България да се подобри след тези избори.

"Макар че живеем в Турция, на нас ни е мил но за България, искаме България всяко едно отношение да бъде по-напред в европейските страни."

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!