Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 8 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им

Снимка: Ани Петрова

Нормално протича подготовката за провеждането на насрочените за утре парламентарни избори, коментираха от Централната избирателна комисия за БНР. Предприети са и всички действия да се осигури сигурността на помещенията за гласуване.

В днешния ден за размисъл в Централната избирателна комисия (ЦИК) постъпват само сигнали за нарушения, свързани с политическа агитация, но сигналите са за социалните мрежи. Говорителят Росица Матева: 

“Фейсбук, Туитър и така нататък, поради което ЦИК ги остави за сведение, тъй като съгласно Изборния кодекс - параграф 1, точка 15, социалните мрежи не са медийна услуга и ЦИК не регулира публикациите в тези мрежи." 

В общо 14 секции в страната утре ще се гласува с хартиена бюлетина, след като при днешните тестове машините за гласуване в тях не са проработили. Четири от тези секции са в столицата.

Подготовката за провеждането на изборите протича нормално, предприети са и всички действия да се осигури сигурността на помещенията за гласуване, коментираха от ЦИК пред БНР.

В 8 секции към 18 часа машините за гласуване не са проработили при инсталирането. 

"Седем от тях при включването не се работили, а за една машина не са се намерили смарткартите в куфара, в който е машината, така че това е причината в тези 8 секции до момента утре да се гласува само с хартиени бюлетини."

Четири от неработещите машини са в секции от столичните райони и по една в РИК-овете в Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик. 

Матева напомни, че информационно обслужване има ангажимента да заменя неработещи устройства за видеозаснемане в днешния ден, утре това ще е невъзможно. 

Междувременно стана ясно, че няма установени нарушения при допълнителната проверка на машини, която бе направена във склада за съхранение. Държавни експерти проверяваха инсталирания софтуер и хеш кодовете на определен брой устройства.

В общините Ружинци и Чипровци е възстановено електрозахранването и секционните комисии там са оборудвали нормално изборните помещения. По-рано днес авария спря електроподаването там. 

Няма проблеми и при секциите зад граница, където подготовката за вота също протича спокойно. 

Росица Матева е категорична, че сигурността на утрешния вот е осигурена. Хората трябва да са спокойни, когато отидат да упражнят правото си на вот. 

"От областните дирекции на МВР са предоставени телефони. Ние също имаме при нас телефоните, на които трябва да се звъни, тях ще ги изпратим на районните избирателни комисии. Нека всички да бъдат спокойни - Министерството на вътрешните работи е предприело мерки, така че да не се допусне възможност изобщо да се поставят някакви такива устройства, за да могат спокойно всички избиратели да гласуват."

Още тази вечер започва и гласуването зад граница - първи отварят секциите в Нова Зеландия, а малко след тях и тези в Австралия. 

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна