Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утвърдено е поевтиняването на природния газ с 8 процента

Снимка: БГНЕС

От днес природният газ поевтинява с 8% спрямо месец март. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена в размер на 98 лева за мегаватчас без допълнителните такси и ДДС. За март цената беше 106,74 лева за мегаватчас.

Ако тенденцията на спад продължи през следващите месеци, това може да създаде предпоставки за запазване на цената на парното и топлата вода от 1 юли, обяви през седмицата председателят на регулатора Иван Иванов.

Утвърдената цена е съобразена с актуални данни, внесени днес от дружеството "Булгаргаз" за цените на отделните доставчици и техните количества газ в общия микс.

В ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски газ, доставян по интерконектора България-Гърция на цени по действащия дългосрочен договор с Азербайджан. То покрива над 51% от потреблението на страната. За същия месец има сключени два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

С осигурените количества газ се покриват ангажиментите към крайните снабдители, топлофикациите и индустриалните клиенти у нас.

Основен фактор за по-ниската цена на природния газ е тенденцията за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища, посочват от енергийния регулатор.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!