Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Кипър ще гласуват в 8 избирателни секции

Снимка: Ани Петрова

Сънародниците ни в Кипър ще упражнят правото си на вот в 8 избирателни секции, в 4 от които ще има машинно гласуване. Днес, събота, в секциите бяха получени изборните книжа и материали, има пълна готовност за изборния ден, съобщиха председатели на секционни комисии. Активността на българите на острова намалява на всеки следващи избори, провеждани през последните две години.

Технически причини заради новите правила за вота ще забавят и усложнят изборния процес – както самото гласуване, така и преброяването на бюлетините, според секционни комисии в Кипър.

В секцията в големия крайбрежен град Лимасол затрудненията ще са заради смесеното гласуване - с машина и с хартиени бюлетини, коментира за БНР Аделина Ташева, председател на секционната комисия.

Напрежение ще създаде и орязването на състава на комисията на 5 души вместо 7, както досега, въпреки наличието на голяма българска общност в града, подчерта Ташева.

В същото време според нея младите българи в Лимасол са "доста позитивно настроени за участие в изборите", за да решават бъдещето си.

По-бавно протичане на гласуването и отчитането на вота се очаква и в малкия град Паралимни на източното крайбрежие, защото там ще се гласува само с хартиени бюлетини, каза за БНР Живка Милова, председател на секционната комисия. Тя не предвижда голяма избирателна активност.

Близо 1900 сънародници гласуваха в Кипър на последните избори на 2 октомври миналата година, при почти 3300 българи на изборите на 4 април 2021 г.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени