Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Изборният ден започна спокойно, 15 000 полицаи охраняват изборите

| обновено на 02.04.23 в 08:36
Снимка: БГНЕС

Нормално и без сериозни нарушения е започнал изборния ден в цялата страна, съобщават от МВР.

15 000 полицаи ще охраняват изборите в днешния ден. До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и саобразувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите.

От МВР допълват, че е създадена и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали по имейл за поставени в взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви:

"Създали сме необходимата организация как да бъдем сигнализирани от СИК при някакъв подобен сигнал. Много добро взаимодействия сме установили с Централната избирателна комисия, така че съм убеден, че изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да е затруднения или заплахи за гражданите".

Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 08.30 до 19.00 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Създадена необходимата организация за нормално функциониране на граничните пунктове у нас, допълват от вътрешното министерство.

В последните дни са издадени 377 удостоверения, които могат да послужат за гласуване. Хората, които станат свидетели на нарушения, могат да подадат сигнал на денонощната телефонна линия на мвр (02) 901 12 98 или на имейл izbori2023@mvr.bg


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени