Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в страната

Автор:
Снимка: Ани Петрова, БНР

Изборният ден в София започва спокойно, навреме и без проблеми. В ранните часове на деня избирателната активност е ниска. На входа на училищата гражданите, който нося раница или багаж, се проверяват за взривни вещества. Близо 500 жители на столицата гласуват с подвижни урни. До техните домове ще отидат членовете на 16 избирателни секции. Право да упражнят вота си по този начин имат хора с трайни увреждания. 

Заявки се приемат и днес до 19.30 часа на телефон 0800 20 720. Изборните книжа, материали и протоколи от изборния ден ще се предават в НДК и в "Асикс Арена".


302 226 пловдивчани могат да упражнят правото си на глас днес. За първи път ще гласуват 1 876 избиратели. 

Изборният ден е започнал нормално във всички 648 секционни избирателни комисии на територията на Варна и областта, гласоподавателите са общо 404265. В 542 секции има машини, в шест от тях обаче машините работят, но не са разпечатали машинната бюлетина, съобщи Велин Жеков - председател на РИК. Четири от секциите са във Варна, една в Белослав и една във Вълчи дол. На място са повикани техници, които да установят повредата.

362 910 са гласоподавателите в Бургаско

В Ямболско, по предварителни списъци, избирателите са 106 864.Всички секции в Сливенска област отвориха, но на много места не са се явили членове на комисии под предлог, че са болни. Други са отказали да се явят, съобщи говорителят на РИК Сливен Даниела Василева. Нови три жалби са подадени за паравани в нарушения на разпоредбите на ЦИК.

В област Ловеч изборният ден започна нормално и навреме във всички 263 секции. Засега няма сериозни проблеми с машините за гласуване.

Над 260 000 са избирателите по списък в област Кърджали. Очаква се обаче до урните да отидат 4 пъти по-малко гласоподаватели заради броя на реално живеещите в района.

Изборният ден в област Благоевград започна навреме и без проблеми. Общият брой на разкритите секции в областта е 560, като в 113 от тях ще се гласува само с хартиена бюлетина. 17 са подвижните секции

В област Пазарджик 9 секции са подвижни, а 10 - в лечебни и социални заведения. 

Около 700 по-малко са избирателите по списък в Кюстендил в сравнение с вота през октомври 2022 година. Сега те са около 128 000. Ще се гласува в 286 секции. В 266 ще има видеонаблюдение. В 170 се гласува и електронно, а в 110 - само с хартиена бюлетина. Има и 6 подвижни секционни комисии.

В област Враца се гласува в 325 секции. 25 са подвижни, а 9 - допълнителни. Близо 2300 са членовете на комисиите, като до последно е имало смени в съставите им. Изборният ден започна нормално. В 1 секция е имало забавяне при пускане на машината за гласуване, а в друга комисията е започнала работа без един от членовете си, който не се е явил. Устройствата за машинно гласуване са 229, а 96 секции са само с хартиени бюлетини.

В Силистренска област изборният ден е започнал нормално. Единични са случаите с неявили се членове на СИК. В 2 секции е имало проблем с машините, но техници са отстранили неизправностите, а от РИК са дали разрешение избирателите в тези два случая да гласуват повторно, а с протокол първото гласуване да бъде обявено за невалидно. В 20-МИР Силистра гласуват 114 500 души, в 221 стационарни и 9 мобилни секции. Изборът е между 99 кандидати за народни представители от 21 политически партии и коалиции.



По публикацията работи: Венцислав Василев и Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна