Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден ще се наблюдава от мисията на ОССЕ Служба за демократични институции и права на човека

Снимка: osce.org

Изборният ден ще се наблюдава от мисията на Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. През деня ръководителят на мисията Тана де Зулуета ще даде подробности за първите впечатления от деня на вота.

Мисията от наблюдатели за вота пристигна в България още в началото на март, а основният й екип се състои от 11 експерти и 14 дългосрочни наблюдатели. Постепенно към тях обаче се присъединяват множество други експерти, така че наблюдатели ще бъдат разположени в цялата страна, за да следят честността на изборния процес. В работата си у нас за един месец наблюдателите са провели редица срещи, като във фокуса на вниманието им е прилагането на изборното законодателство, работата на ангажираните с него институции и спазването на избирателните права на гласоподавателите. Предизборната кампания и медийното й отразяване също са в мандата за наблюдение на мисията.

Тъй като в деня на вота всички подробности около заключенията им биха могли да се възприемат като част от кампанията, се очаква днес данните да са на техническо ниво. Първите заключения обаче ще бъдат представени утре на пресконференция. Окончателните резултати от мисията ще бъдат обобщени в доклад.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени