Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в страната започна нормално, няколко десетки машини не работят (обновена)

| обновено на 02.04.23 в 10:03
Автор:
Снимка: Ани Петрова, БНР

Гласуването в страната започна нормално и без големи струпвания на хора пред избирателните секции. От ЦИК съобщават, че почти в 40 секции в страната машините не работят.

Изборният ден в София започва спокойно, навреме и без проблеми. В ранните часове на деня избирателната активност е ниска, но това е нормално споделиха членове на СИК. На входа на училищата гражданите, който нося раница или багаж, се проверяват за взривни вещества, както и по-съмнителни лица, информира служител на криминална полиция.

Без драстични проблеми започна изборният ден в област Враца. В една секция е имало забавяне при пускане на машината за гласуване, а в друга комисията е започнала работа без един от членовете си, който не се е явил.

Броят на гласоподавателите в област Благоевград са  с 23 325 повече от  населението,  според  данните от последното преброяване, извършено от Националния статистически институт  през 2021 година.

Изборният ден в Кюстендил протича нормално. Няма сигнали за нарушения. Гласува се в 286 секции. 128 263 са избирателите, като над 15 хил. са с двойно гражданство.

В 110 секции в областта се гласува само с хартия, а в 273 секции ще има видеонаблюдение и заснемане. Избирателната активност към момента е ниска.

Изборният ден в 16 РИК – Пловдив-град стартира спокойно. Машините в 4 секции не са стартирали работа, което е наложило преминаването на хартиен вот.

В област Ловеч изборният ден започна нормално и навреме във всички 263 секции. Засега няма сериозни проблеми с машините за гласуване.

Всички секции в Сливенска област отвориха тази сутрин, но на много места не са се явили членове на комисии, под предлог, че са болни, а други са отказали да се явят, съобщи говорителят на РИК Сливен Даниела Василева. Нови три жалби са подадени за паравани в нарушения на разпоредбите на ЦИК. До този момент 12 изборни машини в Сливенска област са дали различни дефекти при гласуване, но все още работят и не са изключени. Специалисти проверяват причините за допуснатите грешки, като вероятно това се дължи на хартията, съобщи говорителят на РИК Даниела Василева.

362 910 са гласоподавателите във Втори многомандатен избирателен район Бургас. 746 са разкритите избирателни секции в областта. Само в 2 болници в Бургас, поради липса на достатъчно избиратели, няма да бъдат разкрити подвижни секции. За 4-и път на избори ще има образувана избирателна секция на ферибота „Дружба“, който се намира извън териториални води.

В спокойна обстановка започна изборният ден на територията на област Кърджали.

За 5 сигнала за проблеми с машините в различни секции в Смолянско съобщи председателят на РИК Росица Чакърова. Заради такива проблеми в една от секциите в Чепеларе се преустанови гласуването с машина след решение на РИК. Там преминават изцяло на гласуване с хартиени бюлетини.

На много места бюлетината от машината не е разпечатана или не е отразен вотът, има произволни букви или е нагъната, накъсана или не се вижда нищо, обясни Чакърова.

Със сигнали за проблеми с разписките от машините за гласуване започна изборния ден в Стара Загора. В три от секциите се гласува само на хартия.

Нормално започна изборният ден в Шуменска област. Три секции в област Шумен преминават към гласуване само с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на РИК - Шумен Мариела Великова. Заради проблем с машините избирателите в селата Единаковци, Каменяк и Развигорово в община Хитрино се преминали към гласуване съм с хартиени бюлетини. В ранните сутрешни часове гласоподавателите в секциите в Шумен бяха малобройни.

Без сериозни проблеми започна изборният ден в Ямболска област. Само в няколко секции  се е извършена смяна на членове, а при три машини за гласуване се е наложило рестартиране, потърсено е съдействието и на оператор.

Изборният ден в област Добрич започна навреме и без проблеми, информират от РИК. За четири машини има сигнали, че не са заработили, съставят се протоколите за последващи действия.

Изборният ден в Русенска област започна нормално, макар че имаше проблеми с машините в Борово, Иваново и Полско Косово. Техническите неизправности са отстранени, а изборният процес не е бил прекъсван, тъй като навсякъде има достатъчен брой хартиени бюлетини.

Общо 9 машини в Хасковска област не са проработили тази сутрин и това е наложило гласуването в тези секции да се премине изцяло на хартия, съобщи председателят на РИК - Хасково Добромир Якимов. От полицията съобщиха, че изборният ден е започнал без груби нарушения на обществения ред, няма и текущи криминални престъпления.

Една машина не е сработила тази сутрин във Видин. Други две са разменени, но гласуването продължава, каза секретарят на РИК Васил Бенов.


По публикацията работиха: Явор Римски, Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна