Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборната активност към момента в страната не надвишава тази от предишните избори

Три машини за гласуване в област Благоевград са дефектирали по време на работа

Изборна секция в Габрово - 2 април 2023 г.
Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

14,09 % е била избирателната активност в област Монтана към 11:00 часа. Към този момент тя е най-висока в страната. "Всички 297 секции са отворили на време", каза говорителят на РИК Монтана Петко Петков:

"Изборният ден протича спокойно. Няма постъпили жалби и сигнали за сериозни нарушения.  Сериозни нарушения с машините не е имало, които да водят до преустановяване изцяло на машинното гласуване. Каквито проблеми са възниквали, са отстранявани своевременно от техниците". 

Към 11:00 часа бяха гласували 16 688 жители на област Монтана от имащите право над 118 000. Най-активни са били жителите на общините Чипровци Георги Дамяново над 20 %. Най-слабо върви вотът в Лом и Берковица около 11-12%. Ивайло Любенов е председател на 21-ва секция в Монтана с 545 души:

"За момента всичко е нормално. Няма проблеми, всички избиратели гласуват. Има и с бюлетини, има и с машини". 

В секцията гласуват и хора с увреждания: "Преди малко дойде жена с придружител. Гласуват без проблем, нямат проблеми".

Гласуващите се възползват и гласуват с машина и на хартия

"С машина, разбира се. По-лесно е, по-удобно. На който му е трудно, има и хартиени бюлетини. Няма как да се манипулира, поне според мен. Ако някъде, извън страната няма евентуално хакери, които могат и това, ...не знам вече"; "Човек не знае. Аз гласувах с хартиена бюлетина"; "Машината може да се коригира вота, хартията по-трудно", казаха изборатели.

В област Ловеч избирателната активност към 11:00 ч. беше 10,73% и е по-ниска в сравнение с предходните парламентарни избори. В ромския квартал "Изток" в Луковит активността дори е под 2 на сто.

Най-висока е избирателната активност в общините Априлци – 14.22% и Тетевен -13,56%, а най-ниска в община Луковит – 7,6 на сто.

В  ромския квартал "Изток" в Луковит, където има две секции с по 950 избиратели към 11:00  часа са гласували общо 33 души, което е под 2% избирателна активност. 

"Не гласуваме ние. Няма да гласуваме, никой  в тази махала няма да гласува.  Защо да гласуваме? За тези боклуци, за канализацията ли? Децата ходят на училище до тук с кал. Учителките им се подиграват защо са мръсни, защо са кални. Нямаме ток, нямаме светлина, нямаме вода, нищо нямаме. Минават, ще има гласове, ще дават пари, ще ни черпят, ама ние не искаме. Не искаме нито кебапи, нито  по 50 лева искаме. Искаме  да се оправи махалата тук, да ни обръщат внимание. Те не ни обръщат. Само когато имат зор да гласуват циганите. И на хартиените бюлетини няма да отидем.

Не са минавали да дават пари, а може да  минават. Ние ги чакаме да минават. Обещаха, по 50 лева ще има. Ще гласуваме. Как няма да гласувам.

Ние си знаем теглото и мизерията. Върви в парламента, питай големите , депутатите, къде са парите, къде са милионите, къде са еврото. Какво питаш нас. То ако зависеше от нас, досега да сме оправили ние Българията“, казаха жители на ромския квартал "Изток" в Луковит.

7,93 процента е избирателната активност в Сливенска област към 11:00 часа, съобщиха от РИК Сливен. До момента от 12 дефектирали изборни машини само една е изключена – тази в село Гергевец.

Изборният ден в Сливенска област тръгна с много отказали се или болни членове на СИК. До момента има по-голям интерес към изборният процес спрямо миналия път, коментираха председатели на комисии. 


Луковит, кв.



Нормално протича вотът в Габрово и областта, където право на глас имат 102 357 избиратели. До 1:00 часа бюлетина бяха пуснали 9,30 % от тях и засега активността се движи близо до стойностите от предходния парламентарен вот. 

Пред секциите няма струпване, макар че хубавото време изведе хората навън.  Засега са регистрирани технически проблеми с принтерите на машините в 8 секции в областта, които са отстранени в рамките на 20 минути, посочват от РИК.


В 15 МИР - Плевен за осем места в 49-то Народно събрание се борят 193 кандидат-депутати. Изборният ден до момента протича спокойно с избирателна активност около 10 процента.

Най-активно е гласуването към 11 часа в Кнежа, , а най-слабо в Долни Дъбник. Очаква се в следобедните часове по-голяма активност. 523 служители на МВР са ангажирани с охраната на изборите, има подадени сигнали, каза говорителят на МВР Мариана Цветкова.

На места машините са показали дефекти, каза Ярослав Димитров , председател на РИК :

Три устройства за машинно гласуване - в Гърмен, Сандански и Благоевград са дефектирали по време на работа. Съставени са констативни протоколи за неотстраними проблеми и вотът в секциите е продължил с хартиена бюлетина, заявиха от Районната избирателна комисия. 

20 са сигналите , в които се съобщава, че бюлетините след машинно гласуване не са отчели никакъв вот на избирателите. На място техници са отстранили проблема и хората са гласували повторно.  

Сигнал до БНР подаде Таня Христова от Сандански, която е упражнила правото си на глас в секция номер 16, намираща се в Спортното училище на града: 

От РИК потвърдиха за проблема и съобщиха, че е разпоредено бюлетините да бъдат разделени в две кутии.  

Няма сериозни нарушения на изборния процес в област Благоевград. Избирателната активност към 11:00 часа е 7,8 процента. Най- активно се гласува в община Якоруда - 16,5%, най- ниска е избирателната активност в Благоевград - 4,5 процента. 

Отстранени са проблемите с машини за гласуване в Смолянския избирателен район, с изключение на една секция в Чепеларе, в която е преустановен машинния вот. В останалите случаи проблемите с дигиталните устройства са били инциденти и след отстраняването им, машинното гласуване е продължило.

Изборният ден в областта протича спокойно, без жалби и оплаквания, според данни на РИК.  В първите часове на вота са назначени 4-ма нови членове на секционни комисии на мястото на отсъстващи участници в СИК.


Секция в Кюстендилско е без интернет покритие и GSM сигнал

Село Бобешино е отдалечено от областния град над 40 километра, в труднодостъпен район. Няма интернет покритие, това създава проблеми, каза председателят на РИК Венцеслав Механджийски:

"В Бобешино нямаме сигнал никакъв. Да, ще има видеонаблюдение, ще има и запис, комисията е инструктирана, но може би няма да бъде онлайн излъчването. Такива наблюдения имаме, но ще видим".

В секция в град Кочериново машината отказала, там се гласува с хартиена бюлетина. Избирателната активност към 12:00 ч. в 10 МИР - Кюстендил е над 8% и е по-висока., сравнено към този час с вота през октомври м.г., коментираха от РИК.

Избирателната активност към 11.00 ч. в Шуменска област е 8,5%. Гласували са 15 633 жители от 183 880 с право на глас. Най-висока избирателна активност отчитат в община Смядово - 11.53% и Върбица - 11.34%. Най-малко са гласували досега в община Каолиново - 4,97% от избирателите.

В община Шумен избирателната активност е 8,49 %. Правото си на глас са упражнили 7293 избиратели от общо 85 869, включени в избирателните списъци.




По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени