Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур на президентските избори в Черна гора - изходът е неясен

Избирателка гласува в секция в челногорската столица Подгорица - 2 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На президентските избори в Черна гора до 15 часа местно време са гласували 48,97% от избирателите, или 265 488 граждани, съобщи председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Никола Мугоша, съобщи „Виести“.

Това е с 5,2 на сто повече от първия тур на 19 март, когато гласуваха 43,76% от избирателите.

БГНЕС припомня, че днес се провежда втори тур за президент в Черна гора. Изходът от надпреварата вероятно ще определи баланса на силите преди предсрочния парламентарен вот, който трябва да се проведе през юни след месеци на застой след падането на правителството през август.

Изборите се провеждат две седмици след първия тур, на който Джуканович победи редица съперници, надяващи се да разтърсят политическата сцена, като събра 35% от гласовете срещу 29% за основния си претендент Яков Милатович.

Въпреки това анализаторите до голяма степен предпочитат Милатович да спечели президентския пост, като твърдят, че проевропейският икономист вероятно ще се хареса на голям брой избиратели, отчаяни от промяната след десетилетията управление на Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите (ДПС). (БГНЕС)


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна