Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хага Хашим Тачи пледира невинен по всички обвинения във военни престъпления

Бившият президент на Косово Хашим Тачи се явява пред Косовския трибунал заедно с Реджеп Селими (вдясно) в Хага, Нидерландия, 3 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Косово и лидер на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи пледира невинен по всички повдигнати към него обвинения в началото на съдебния процес за военни престъпления срещу него в Специализирания съд в Хага, предаде Ройтерс.

Обвиненията, повдигнати на Тачи, са десет на брой и са свързани с войната в Косово през 1998-1999 г.

"Разбирам обвинението и съм напълно невинен", заяви Тачи пред съдиите малко след началото на съдебния процес.

Съдиите от VLNR преди делото на бившия косовски президент Хашим Тачи в Хага, 3 април 2023 г. Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително убийства, изтезания, незаконно задържане, насилствено изчезване и преследване, извършени между 1998 и 1999 г.; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ройтерс припомня, че Специализираният съд за Косово В Хага разсекрети на 27 февруари обвинителния акт срещу Тачи и трима негови сътрудници. В документа се посочват имената на над 100 лица, които са били убити или чиито тела никога не са били намерени, а престъпленията, които се отбелязват, датират от март 1998 г. до септември 1999 г.

Бившите командири на АОК Хашим Тачи, Реджеп Селими, Кадри Весели и Якуп Красничи бяха задържани в ареста през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Прокуратурата е осигурила над 300 свидетели по делото.

Четиримата са обвинени във военни престъпления, престъпления срещу човечеството, по-конкретно преследване, незаконно задържане, мъчения, убийства, жестоко отношение от март 1998 г. до септември 1999 г.

В правителството на Косово от 1999 г. Хашим Тачи бе министър-председател.

Специализираният съд в Хага бе създаден през 2015 г. за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на Армията за освобождение на Косово са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна