Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Деница Желева: В една трета от случаите псориазисът започва преди 16-годишна възраст

Онкодерматолозите: Меланомът може да рецидивира

Водещи хирург онколог, онкодерматолог и детски дерматолог са гости в подкаста "Кожа и слънце" по темата за меланома и псориазисът при децата

3
Снимката е илюстративна
Снимка: FB*Euromelanoma Bulgaria

В поредния сезон на тематичния подкаст „Кожа и слънце на Българското национално радио отново ви срещаме с водещи специалисти, които разказват за ползите и вредите от слънчевото греене, с акцент как слънчевите лъчи оказват влияние при различни болести, как да предпазваме детската кожа и тази на възрастните, ако имат кожно или друго заболяване. Автор на подкаста е дългогодишният журналист от БНР с ресор „Здравеопазване“ Гергана Хрисчева.

В този епизод на подкаста говорим за псориазиса при децата и подготовката на кожата им през пролетния сезон. Успокояват ли слънчевите лъчи псориатричната кожа?

Защо стресът и емоциите може да отключат псориазис при децата? Псориазис и срам от болестта - какъв е пътят за справяне?

Защо трябва да има здравна информираност за превенция от слънчевото изгаряне в детска възраст?

Разказваме отново за бенките, но с фокус как да пазят кожата си след операция на меланом пациентите в настъпващите пролет и лято?

Ще чуете също защо иновативните терапии при меланом забраняват излагането на слънце при пациентите?

Кожни карциноми в късна възраст вследствие на слънчево изгаряне и тяхното лечение.

Гости в епизода са: 

👒Д-р Деница Желева- дерматолог в Поликлиника България

👒Д-р Гергана Шаламанова - началник на Отделение по медицинска онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център – Пловдив

👒Д-р Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология

Снимката е илюстративна                  Снимка:unsplash.com

Слушайте епизода тук:

От разговора ще научите:


👒Псориазисът не е срамна, нито заразна болест

👒Търсят ли по-често съветите на дерматолозите родителите на деца с псориазис

👒Кога се отключва псориазисът и защо се диагностицира още в бебешка възраст

👒Какви са рисковите фактори за псориазисът при децата

👒Кои зони най-често се засягат от псориазиса

👒Каква ежедневна хидратираща и фотозащитна терапия се провежда

👒Слънце и псориатрична кожа при малки деца и тийнейджъри

👒Как и каква фотозащита се препоръчва

👒Прилага ли се фототерапията при децата с псориазис и на каква възраст

👒Каква е връзката между затлъстяването и псориазиса

👒За ползите от слънчевите лъци за нашето здраве

👒Как да дозираме слънцето през пролетно-летния сезон в зависимост от възрастта си и здравния статус

👒Слънцезащита при оперираните пациенти с кожен меланом

👒Рецидивира ли меланомът?

👒Иновативни терапии при меланом и излагането на слънце

👒Бум на нови терапии за малигмен меланом у нас

👒Какво представляват кожните карциноми след 50-60- годишна възраст и как се лекуват

Д-р Деница Желева

Псориазисът представлява 4% от всички дерматози в детска възраст. При до 2/3 от децата с псориазис има фамилна обремененост, пояснява д-р Деница Желева, дерматолог в Поликлиника България.

В една трета от случаите псориазисът започва преди 16-годишна възраст. В същото време колкото по-рано се прояви болестта, толкова по-тежко е протичането й.

Рисковите фактори за поява на псориазиса са стрептококовите инфекции на горните дихателни пътища, физичните травми и емоционалният стрес.

Терапията при детския псориазис е локална, системна и фототерапия, разказа още д-р Деница Желева, като акцентира на това, че слънчевите лъчи успокояват детската кожа, но заболяването се среща в кърмаческа възраст и родителите не трябва да се плашат, а да следват препоръките единствено на дерматолозите и медицинските специалисти.

Д-р Гергана Шаламанова

Меланомът е рядък по честота, но тежко протичащ тип кожен тумор поради способността си да се разпространява, изтъкта  д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделение по медицинска онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център – Пловдив по втората тема в този епизод.

Рисковите фактори за развитието на заболяването са излагане на слънце, използване на солариум, наличие на бенки, светъл фенотип (бледа кожа, руса или червена коса, сини очи и лунички) и фамилна обремененост. Ако човек има близък роднина - родител, брат, сестра - с меланом, неговият индивидуален риск за развитие на заболяването е 2 до 3 пъти над средния, обясни с-р Шаламанова.

По думите й най-опасни са слънчевите изгаряния в детството. За избягване на риска от развитие на кожния рак се препоръчва фотопротекция чрез подходящо облекло, шапка, очила, избягване на слънцето в обедните часове и защитни кремове с над 30 SPF. Освен това вече има слънцезащита с фактор 100 SPF.

Необходимо повишаването на здравната култура в обществото с обучение от ранна детска възраст и в училищата, както и въвеждане на профилактични скрининг програми. Тя препоръча също така периодично фотографиране на отделни бенки или на цялото тяло при по-голям брой, за да може да се проследяват и сравняват за настъпила промяна. Друг начин за самоизследване е да се използват специални приложения за смартфон, с които може да се оцени вида на бенката.

Д-р Ива Гаврилова

Ранната диагноза е път към успешното лечение на меланома, категорична е д-р Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Затова предпазването от слънцето целогодишно е много важно. Това по думите й, е от особено значение за децата, защото именно, кожата има памет и всички слънчеви изгаряния в детска възраст се сумират и след години кожата си "отмъщва" с меланоми, с кожни карциноми, не всяко слънчево изгаряне води до меланом, казва тя.

Според д-р Гаврилова пациентите, който веднъж е бил диагностициран с меланом, изисква предпазване от слънчевите лъчи, ако е на определелени терапии в хода на лечението, защото има терапии, които по-висока чувствителност на кожата. Ако обаче хората имат в историята си отстранен тумор и са в начални стадии, тя им препоръчва да живеят живота си като нормални хора, не им се забраняват почивки или излагане на слънце, но в никакъв случай да не се стига до слънчеви изгаряния.


Очаквам вашите коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия