Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпругата на Чарлз III става "кралица Камила"

Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания в поканите, които се разпращат на гостите за коронацията на крал Чарлз III, за първи път официално титлата „кралица консорт“ е заменена с „кралица Камила“.

Богато илюстрираната покана за коронацията на 6 май, публикувана от всички британски медии, и разпратена на около 2000 гости, е подписана от „крал Чарлз Трети и кралица Камила“. Месец преди коронацията се появи и нова официална снимка на кралската двойка. Източник от кралския двор е цитиран да казва, че в началото на властването на новите монарси е било уместно да се използва „кралица консорт“ като начин да се разграничи Камила от покойната Елизабет II, но коронацията вече е подходящо време официално да се промени на „кралица Камила“. Камила ще бъде коронясана заедно с Чарлз на 6 май – 18 години след като двойката сключи брак.

Поканите за коронацията са отпечатани на рециклирана хартия и са украсени с цветни диви животни и цветя. Дизайнът е на художника Андрю Джеймисън от Гилдията на творците, чийто почетен член е кралят.

Дизайнът е вдъхновен от Зеления човек – древна фигура от британския фолклор, символизираща пролетта и прераждането. Фигурата е в долната част на поканата, увенчана с естествена зеленина и оформена от листа на дъб, бръшлян и глог и някои други емблематични британски цветя.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна