Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиер на регион в Босна бе осъден за сделка с негодни Covid респиратори

Фадил Новалич - премиерът на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна
Снимка: ФБ/Фадил Новалич

Премиерът на един от двата региона на Босна, беше осъден на 4 години затвор в сряда по дело, свързано със закупуването на китайски респиратори в първите дни на пандемията от Covid-19, предаде АФП.

Фадил Новалич - министър-председател на Федерация Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватската федерация) бе отведен за разпит през май 2020 г., когато прокуратурата запозна да разследва сделката за 5,4 милиона евро.

Правителството бе купило 100 респиратора чрез компания, специализирана в консервирането на плодове и зеленчуци, и устройствата се оказаха неподходящи за употреба при тежко болни пациенти.

Съдът постанови, че 63-годишният Новалич е "злоупотребил с положението си", като е създал условия компанията да купи респираторите, въпреки че не е регистрирана за внос на медицинско оборудване, заяви съдията Бранко Перич.

"Оборудването не покриваше дори минималните изисквани параметри" и "не можеше да се използва за грижи за пациенти в тежко състояние", каза Перич.

Новалич, който може да обжалва присъдата, не беше в съда при произнасянето на присъдата. По-късно той я заклейми в публикация в профила си във Фейсбук като "продължение на политическото преследване" и "политическо разчистване на сметките".

Собственикът на компанията Фикрет Ходжич беше осъден на пет години затвор, а директорът на гражданската защита в региона Фахрудин Солак, който действал като посредник между фирмата и правителството, получи шестгодишна присъда по обвинения, включващи и фалшификация.

Корупцията е широко разпространена в Босна, една от най-бедните страни в Европа, отбелязва АФП, позовавайки се на наблюдателите.

Covid-19 уби 16 300 души в страната, която често имаше едно от най-високите нива на смъртност на глава от населението в света по време на пандемията. Коронавирусът досега е отнел близо 6,9 милиона живота по света, според Световната здравна организация.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна