Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 публични личности и политици подкрепиха призив за обединение в НС

Партиите, определящи се като проевропейски, да сформират мнозинство и правителство

Проф. Вили Лилков, един от инициаторите на призива.
Снимка: БГНЕС

Група от над 100 общественици, хора от артистичните среди и политици, сред които бивши депутати и министри от СДС, излязоха с апел за спешно сформиране на проевропейско правителство между партиите.

Те призовават "политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер", както и за "оказване на реална помощ на Украйна".

В текста се казва още: "Формираното с тази подкрепа правителство да ускори политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да защити приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни мерки за оздравяване на съдебната система".

Сред инициаторите е Вили Лилков, който публикува в профила си във Фейсбук призива за сформиране на мнозинство, "защото европейското бъдеще на България е застрашено и трябва да бъде защитено със смелост, решителност и достойнство, както на полето на международната политика, така и в рамките на вътрешния политически дебат".

Сред подписалите са Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Влади Въргала, Велизар Шаламанов, Тодор Тагарев, Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Орлин Павлов, Евгений Михайлов, Евдокия Манева, Красен Станчев, Огнян Минчев и др.




По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна