Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е намалила добивите си на петрол със 700 000 барела на ден през март

Снимка: Алами/Ройтерс

Министерството на енергетиката на Русия е казало, че страната е намалила производството на петрол с около 700 000 барела на ден миналия месец, според източник на Блумбърг.

Този обем обаче е в противоречие с данните на страната за износа на петрол по море и с доставките за местните рафинерии, добавяйки към несигурността колко петрол Русия действително изпомпва, отбелязва агенция.

Кремъл обеща да ограничи производството си на петрол "само" с 500 000 барела на ден между март и декември 2023 г. в отговор на западните търговски ограничения и ценовия таван, наложен от Г-7. Намалението обаче е 40% по-голямо, според данни на Министерството на енергетиката.

През миналия уикенд осем членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), включително нейния лидер Саудитска Арабия, се съгласиха да се присъединят към доброволните съкращения от месец май, като общите им намаления надвишиха 1 млн. барела на ден в опит да се стабилизира глобалният петролен пазар.

Изненадващото решение доведе до рязко поскъпване на петрола и отново се заговори за завръщане на цените към нивата от 100 долара за барел.

Според руския вицепремиер Александър Новак, Русия ще намали добива си само на суров петрол, използвайки производството си от февруари като базова линия. Изчисленията на Блумбърг, базирани на данни от индустрията, определят месечното производство на 10,1 млн. барела на ден.

Данните на Министерството на енергетиката обаче сочат, че производителите в Русия са изпомпвали средно 1,285 милиона тона суров петрол на ден, заяви източник, пожелал анонимност, тъй като данните не са публични. Това е еквивалентно на малко над 9,4 млн. барела дневно, което означава, че съкращенията само на добивите на суров петрол за възлезли на близо 700 000 барела на ден през миналия месец.

Общото производство на суров петрол и на кондензат в Русия през март е било средно 1,413 млн. тона, посочи още източникът на Блумбърг. Това се равнява на 10,36 млн. барела на ден в сравнение с 11,1 млн. барела през февруари, сочат изчисления на агенцията.

Получените общи съкращения са средно 740 000 барела на ден, сочат още данните.

Русия класифицира петролните си статистики през миналата година поради техния "чувствителен" характер, което затруднява оценката на изпълнението на съкращенията на доставките извън уверенията на енергийните служители.

В резултат на това руските наблюдатели започнаха да следят износа на петрол по море и местните темпове на преработка на петрол като показатели за оценки на производството на суров нефт. И двата показателя обаче не показаха видими спадове през миналия месец.

Средните четириседмични зареждания на суров петрол в страната до 31-ви март са били най-високи от юни, докато руските рафинерии са запазили производителността си приблизително без промяна, според данни на Блумбърг, базирани на данни от индустрията на страната и проследяване на корабните товари.

Блумбърг отбелязва, че Министерството на енергетиката на Русия не е коментирало данните за производството през март и какво е довело до обещаните съкращения.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна