Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КВС Банк България" официално се вля в ОББ

Снимка: КВС Банк

Официалното обединение на Обединена българска банка (ОББ) и "КВС Банк България" вече е факт, след като на 4 април 2023 г. в Търговския регистър бе вписано преобразуването на "КВС Банк България" ЕАД чрез вливане в "Обединена българска банка" АД, съобщи банковата група, цитирана от БТА.

Преди вписването са получени необходимите разрешения от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ).

"КВС Банк България“ бе образувана, след като през лятото на 2022 г. белгийската "КВС Груп" придоби бизнеса на "Райфайзен Банк Интернешънъл" (Raiffeisen Bank International) в България за над 1 млрд. евро, създавайки новия бранд.

Според последните налични данни на БНБ за 2022 г., новата обединена банка ОББ е водеща по размер на активите в страната, като КВС Груп обслужва над 2,4 милиона клиенти в България.

"Официалното обединение на ОББ и досегашната КВС Банк България е много важна стъпка и към реалното обединение на продуктите ни, операциите и ИТ системите, което напълно се подготвя и ще се осъществи постепенно. На този етап, нищо съществено не се променя за клиентите ни и те не трябва да предприемат конкретни действия", коментира Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и директор на "КВС Груп" за България.

Като първа стъпка след правното обединение клиентите ще могат да теглят от АТМ мрежата на ОББ и досегашната "КВС Банк България" при идентични условия и няма да дължат такси за междубанкови преводи между двете.

Процесът на техническата интеграция на ОББ и досегашната "KBC Банк България" продължава. До приключването му клоновата мрежа, корпоративният сайт и дигиталните канали на досегашната "КВС Банк България" ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ. 

На този етап не е необходимо клиентите да предприемат каквито и да било действия и ще продължат да бъдат обслужвани, както и досега. ОББ ще информира своевременно своите клиенти в случай на бъдещи промени, уточнява банката. 

Припомняме, че през 2017 година ОББ се сля със "Сибанк".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна