Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куба отмени забраната за депозити в щатски долари

Снимка: Алами/Ройтерс

Правителството на Куба обяви изненадваща отмяна на забраната за депозити в щатски долари в банки, като отмени политика, прилагана от юни 2021 г., предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"От този момент нататък финансовите и банковите институции ще приемат парични депозити в щатски долари в банкови сметки", се казва в решение на централната банка на Куба (ЦБК).

Кубинското правителство обяви забраната преди почти две години, като тогава заяви, че този ход се дължи на продължаващите трудности, причинени от продължаващото ембарго на САЩ.

Обратът в политиката идва в момент, когато островът е изправен пред най-тежката си икономическа криза от три десетилетия насам. През последните седмици се задълбочи и нарастващият недостиг на храна, лекарства и гориво.

Въпреки това след срива, настъпил по време на пандемията, туристическата индустрия се възстановява, което правителството посочи като една от причините за предприетия в понеделник ход.

От 1962 г. насам Куба е обект на санкции от страна на САЩ, които възпрепятстват възможността на правителството да извършва сделки в долари.

След относително облекчаване по време на президентството на Барак Обама санкциите бяха засилени по време на мандата на Доналд Тръмп в Белия дом. По време на последните дни от мандата на администрацията му през януари 2021 г. Съединените щати отново добавиха Куба в списъка си с държави спонсори на тероризма.

Това включване стана през същия месец, когато правителството на Куба предприе действия за прекратяване на паралелните валути и постепенно премахна конвертируемото песо, което беше обвързано с долара, оставяйки само обикновеното, по-слабо песо или CUP.

Оттогава курсът на валутата спадна от 24 до официалния курс от 120 за долар. На черния пазар курсът е 185.

Наследникът на Тръмп Джо Байдън запази ограниченията на предишната администрация по отношение на Куба, а държавният секретар Антъни Блинкън заяви през март, че Съединените щати не планират да отменят определението "държавен спонсор на тероризма". 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна